Aktuális

Így kell eredményesen bocsánatot kérni

Ahhoz, hogy komolyan vegyék a bocsánatkérésünket, legalább két dolognak teljesülnie kell.

Mindenki képes különbséget tenni az őszinte bocsánatkérés és a formalitás között. De miben rejlik az előbbi lényege?

A valódi bocsánatkérés soha nem egy szimpla bocsánatból vagy elnézéstből áll. A valódi, tudományosan megalapozott bocsánatkérés hat elemből áll, ezek közül kettő fontossága azonban messze túlmutat a többién.

Ez a hat elem a következő: sajnálkozás kifejezése; magyarázat, mi és miért történt rosszul; a felelősség elismerése; megbánás mutatása; ígéret arra, hogy helyrehozzuk a dolgot; megbocsátás kérése.

Így kell rendesen bocsánatot kérni

Ha valaki mind a hat lépést végigcsinálja, szinte teljesen biztos, hogy megbocsátást nyer, legalábbis egy több száz emberrel elvégzett kutatás eredménye szerint. Ha azonban csak két lépésre szorítkozunk, ez a kettő legyen az: a felelősség elismerése és annak felajánlása, hogy helyrehozzuk a dolgokat.

A duma tehát nem elég, sőt. Hajtogathatjuk a végtelenségig, mennyire sajnáljuk a történteket, csak akkor hiszik el nekünk, hogy tényleg megbántuk a dolgot, ha hajlandóak vagyunk nemcsak a felelősséget vállalni, de ki is javítani a hibánkat.

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top