Aktuális

Ezek a leggyakoribb hibák az adóbevallásokon – te ne kövesd el!

Idén is sokan elfelejtették aláírni az adóbevallásukat, de gyakori hiba az is, hogy az adózó éppen az adószámát nem tünteti fel.

Március végéig mintegy 890 ezer adózó nyújtotta be maga a személyijövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezren kérték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködését, és mintegy 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot, ami az idei év újdonságaként adóhatósági adómegállapítást jelent – közölte az adóhatóság.

Az szja-bevallások jellemző hibája az idén is, hogy a papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás, a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallásban pedig nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím. Gyakori az is, hogy nem tüntetik fel az adószámot, ami az adószámos magánszemélyek esetén is kötelező. Sűrűn előfordul továbbá, hogy hiányosak a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok, valamint a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel, vagy hiányzik a bevallásból.

A NAV a bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította.

A nyomtatványkitöltő program segít

A NAV honlapjának új szja aloldalán, amit eddig mintegy 100 ezren kerestek fel, általános nyomtatványkitöltő program segít a hibák elkerülésében, illetve javításában, sőt bizonyos adatokat az alapadatok megadása után önállóan kiszámol.

A kitöltőprogram az Szja-bevallások letöltése egyszerűen menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető, az elektronikusan kitöltött nyomtatvány pedig az ügyfélkapun át pillanatok alatt továbbítható a NAV-hoz. 

Akinek még nincs ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy jelszóra van szükség. Akik a központi ügyfélszolgálatokon ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglalnak, elkerülhetik a sorban állást – írja közleményében az adóhatóság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top