Aktuális

Pedagógussztrájk: az ország számos iskolájában elmaradt az első két óra

Ahogyan azt korábban bejelentették, április 15-én 8 és 10 óra között az ország legtöbb iskolájában tartottak figyelmeztető sztrájkot a pedagógusok. Az első két óra sok intézményben elmaradt, a diákoknak a harmadik órával kezdődött a tanítás. Az oktatási államtitkár szerint hétfőn folytatódnak az egyeztetések.

Kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést hirdetett április 15-ére a Pedagógusok Országos Szervezete. A sztrájkhoz csatlakozó iskolákban pénteken 8 és 10 óra között nincs tanítás, sok intézményben azt kérték, a gyerekek csak a harmadik órára menjenek be az iskolába.

A figyelmeztető sztrájkkal a pedagógusok az elmúlt időszakban a közoktatásban kialakult helyzet miatt tiltakoznak – áll a PDSZ felhívásában.

A pedagógussztrájk ideje alatt is felügyelnek a diákokra

A figyelmeztető sztrájk ideje alatt az iskolákban biztosítaniuk kell a reggel 8 és 10 óra között az intézményekbe érkező diákok felügyeletét. A sztrájkhoz a pedagógusok önkéntesen csatlakozhatnak, részvételük jogszerű, függetlenül attól, hogy tagjai-e a PDSZ-nek vagy sem. Az oktatási tárca szerint bérmegvonás járhat a sztrájkoló tanároknak. Ugyanakkor a KLIK levelében foglaltak szerint a munkabeszüntetést vállaló pedagógusokat nem érheti semmilyen hátrány.

A pénteki figyelmeztető sztrájkot követően a PDSZ április 20-án szerdára egész napos sztrájkot hirdetett, hogy a korábban megfogalmazott 12 pontos követelések teljesítését elérjék. A PDSZ kezdeményezését a Tanítanék és a Civil Közoktatási Platform is támogatja.

Tanítanék és Gyógyítanék: összefognak a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók

A Teleki Blanka Gimnázium ablakaiban a “Tanítanék” és a “Gyógyítanék” feliratok olvashatók, amelyről készített fotót Pukli István, az iskola igazgatója osztott meg közösségi oldalán, utalva a mai fekete ruhás demonstrációra.

Pedagógus sztrájk: az ország számos iskolájában elmarad az első két óra

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője kockás és fekete szalagot köt egy oszlopra a pedagógussztrájk kezdete előtt a budapesti K
Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, a Tanítanék mozgalom képviselője kockás és fekete szalagot köt egy oszlopra a közös összefogás jelképeként
(Fotó: Koszticsák Szilárd – MTI)

Hétfőn folytatódnak a tárgyalások a pedagógusok és az oktatási tárca között

Palkovics László oktatási államtitkár más témában tartott sajtótájékoztatóján a pedagógussztrájkra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, még az április 20-ára meghirdetett országos pedagógussztrájk előtt már hétfőn folytatják az egyeztetéseket a sztrájkbizottság képviselőivel. Továbbra is keresik a megoldást, de a tárgyalások kimenetele egyelőre nem látható. Az államtitkár szerint a sztrájkbizottság követelésének 25 pontjából már 18-ban közeledtek az álláspontok, és az elmúlt két hónapban nagyon sok területen léptek előre. A követelések egy része a pedagógusok bérét érinti, amelyben egészen biztosan találnak majd valamilyen megoldást. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top