Aktuális

Évek óta a reptéren dolgozott az egyik brüsszeli terrorista

Jól ismerhette a Zaventem repülőteret az egyik brüsszeli öngyilkos merénylő, mivel korábban éveken keresztül ott dolgozott.

Öt éven keresztül a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren dolgozott Najim Laachraoui, a légikikötőben március 22-én magukat felrobbantó merénylők egyike – jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió.

A csatorna névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva azt közölte, hogy a fiatal férfi 2012 végéig a repülőtéren tevékenykedő egyik külsős cég alkalmazottjaként dolgozott, néhány hónappal később viszont Szíriába utazott, hogy csatlakozzon a harcokhoz. A VTM szerint Laachraoui ennek következtében jól ismerhette a repülőtéren foganatosított biztonsági intézkedéseket.

A reptéren dolgozott az egyik brüsszeli terrorista

Najim Laachraouiról korábban kiderült az is, hogy 2009 és 2010 nyarán egy-egy hónapon át az Európai Parlament brüsszeli épületében látott el takarítói feladatokat, szintén egy külső cég alkalmazottjaként, diákszerződéssel.

Rejtett imaszobát találtak

A flamand televíziócsatorna értesülései szerint a Zaventem repülőtér alagsorában nem sokkal a brüsszeli robbantások után felfedeztek egy rejtett imaszobát, ahol a “légikikötő radikális alkalmazottai találkoztak és imádkoztak titokban”. A helyiséget ezt követően bezárták.

A La Libre Belgique című újság korábban azt közölte, hogy akár ötven, az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szimpatizáló és szélsőséges nézeteket valló alkalmazott is dolgozhat a brüsszeli nemzetközi repülőtéren.

A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy nem rendelkeznek információkkal a VTM hírében foglaltakról, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják azokat.

A 24 éves, marokkói származású belga állampolgár Najim Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és aktívan részt vett a harci cselekményekben egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán. A fiatal férfi ekkor úgy döntött, visszatér Európába, hogy ott hajtson végre merényleteket. Laachraouinak a brüsszeli mellett a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz is köze volt a hatóságok információi szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top