Aktuális

Pénzjutalmat kapnak a hazatérő menekültek

Norvégia meglehetősen határozott lépésre szánta el magát, hogy a migránsokat rábírja, térjenek vissza országukba. Az első 500 menekültnek fejenként 1 millió forintnak megfelelő összegű norvég koronát fizetnek, amennyiben hazatérnek.

Norvégia “akciója” április 25-én indult, és másfél hónapig érvényes. Azok a migránsok is megkapják az ígért összeg kétharmadát, akik lemaradnak az első ötszázból, utazási költségeiket fedezi ezzel az északi ország.

Sylvi Listhaug bevándorlásügyi miniszter szerint épp ideje volt, hogy extra pénzzel bírják rá a menekülteket a hazatérésre. Az intézkedéssel nem csupán a migránsok járnak jól, a norvég állam is rengeteget spórol hosszú távon a jutalmak kifizetésével, hiszen a bevándorlók átmeneti elszállásolása is óriási költségekkel jár.

A miniszter asszony szerint “nagyon sokan nem szorulnak oltalomra, és kérelmüket előbb-utóbb visszautasítanánk. Ezzel a plusz pénzjutalommal épp ennek a csoportnak a hazajutását akarjuk megsürgetni”.

A miniszter asszony a napokban próbálta átélni, milyen lehet menekültként hajózni a Földközi-tengeren. Leszbosz szigetére látogatott, ahol menekültekkel és civil segítőikkel találkozott, sőt mentőhajón is utazott az Égei-tengeren, ahol a kamerák előtt a vízbe vetette magát, hogy “valóban” átélje, mit éreznek a bevándorlók, ha süllyed a hajójuk.

A bevándorlásügy másik munkatársa, Camilla Wilberg úgy gondolja, országukban számtalan olyan menekült tartózkodik, akik a hazaindulásuk előtt épp ilyen jutalomra várnak. “Abban reménykedünk, hogy akik szállás reményében, túl magas elvárásokkal érkeztek Norvégiába, minél hamarabb hazamennek és folytatni tudják a megszokott életüket.”

A minisztérium 31 önkormányzat épületére ragasztja ki több nyelven a “bónuszos hazaút” információit – írja a Híradó.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top