Aktuális

Ez jelenthetné a menekültválság megoldását

Központi menekülttábor létrehozásáról tárgyalnak Nigerben. Ha ez megvalósulna, akkor az afrikai menekülteknek nem kellene átkelniük a Földközi-tengeren, ami sokszor a halálukat jelenti, annyira veszélyes.

A berlini kormány már évekkel ezelőtt szóba hozta egy menekülttábor létesítését a Szahara peremén. A terv most tovább körvonalazódott a német és a francia külügyminiszter Niger fővárosában, Niamejben folytatott megbeszélésein, mert Berlinben attól tartanak, hogy a továbbra is súlyos helyzetben lévő Líbiából nyáron – embercsempészek közvetítésével – ismét ezrek indulnak bizonytalan lélekvesztőkön Európa partjai felé.

A Líbiával délen határos Niger az Afrikából érkező menekültek egyik legfontosabb állomása. A múlt évben több mint százezren indultak el innen a Szaharán keresztül a líbiai partok felé, ahol embercsempészek segítségével nekivágtak a Földközi-tengernek, hogy Európába jussanak. Az emberekkel teli csónakok közül rengeteg nem jutott el a szárazföldig

Az olasz hatóságok már jó ideje összeurópai megoldást sürgetnek, és Frank Walter Steinmeier német, valamint Jean Marc Ayrault francia külügyminiszter most ennek jegyében látogatott az egyik legszegényebb afrikai ország, Niger fővárosába és tárgyalt az egykori francia gyarmat vezetőivel olyan menekülttábor létrehozásáról, amelyben emberhez méltó körülmények között szállásolnák el az Európa felé tartó migránsokat. A menekültek innen intézhetnék valamelyik uniós tagállam hatóságaihoz a bevándorlási kérelmüket is és kedvező elbírálás esetén innen utazhatnának tovább a befogadó országba.

Azt még nem tudni, hogy az Európai Unió mekkora összeget kíván a niameji kormány rendelkezésére bocsátani a menekülttábor megvalósítására. Az EU eddig 75 millió euróval járult hozzá a nigeri kormány támogatásához – írja az inforadio.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top