Aktuális

Szemüvegbe épített kamerákkal és okosórákkal csaltak a felvételin

Majdnem háromezer diák lesz kénytelen megismételni az egyetemi felvételit, mivel néhányan okosórák és szemüvegbe épített kamerák segítségével akartak jobb eredményt elérni.

A BBC szerint a csalási botrány a bangkoki Rangsit Egyetemen pattant ki. Az intézmény illetékese elmondta, hogy hárman a szemüvegükbe épített apró kamerákkal filmre vették a vizsgafeladatokat, és elküldték a felvételeket egy termen kívüli, segítő csapatnak, amely viszont a helyes válaszokat küldte el három másik vizsgázó diák okosórájára.

A vizsgafeladatokat megoldó csapat egyik tagja bevallotta: 24 ezer dollárt (több mint 6,6 millió forint) kapott azért, hogy a szóban forgó felvételizőket bejuttassa az orvosi egyetemre.

A délkelet-ázsiai országban ádáz küzdelem folyik azért, hogy a diákok bekerüljenek az egészségügyi képzést nyújtó felsőoktatási intézményekbe, ugyanis az orvosi hivatás nagy presztízzsel jár az éppen brit turisták elveréséről híres Thaiföldön, mivel a világ minden részéről érkeznek az országba páciensek.

Arthit Ourairat, az egyetem rektora a Bangkok Post című helyi lapnak úgy nyilatkozott: feketelistára tették az érintett diákokat, vagyis nem felvételizhetnek újra az intézménybe. A rektor közzétett a Facebook-oldalán egy bejegyzést a csalásról, amit több tízezren osztottak meg.

Egyelőre nem tudni, hogy a csalásban részt vevő diákok egy kiterjedtebb hálózat tagjai-e.

Az okosóra egyébként képes életet menteni is.

(via Népszabadság)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top