Aktuális

Tiniként vadásztak nácikra a holland lánytestvérek

Freddie Oversteegen nemrég töltötte a kilencvenet. A kedves nyugdíjas asszony ma leginkább kortársaival, társasjátékokkal múlatja az idejét, azonban a második világháború idején nővérével együtt az ellenállásnak dolgoztak. Freddie akkor 14, nővére, Truus 16 éves volt.

A nők történetét Thijs Zeeman holland filmes fogja megörökíteni, aki Az ellenállás nővérei címmel forgat dokumentumfilmet Freddie és Truus háborús szerepvállalásáról.

A két lány Haarlem városában egy lakóhajón élt szüleivel, amíg édesanyjuk meg nem elégelte, hogy a férje szinte egyáltalán nem hoz haza pénzt, így a lakhatásra való költségekbe sem száll be. Akkoriban még szokatlan módon beadta a válópert, majd két lányával egy kisebb házba költözött. Nagyon szegények voltak, szalmazsákokból készült matracokon aludtak. Freddie azonban a Vice holland kiadásának adott interjújában elmondta, hogy ennek ellenére nem szenvedtek hiányt semmiben, édesanyjuk mindig nagyon kreatívan oldotta meg az efféle helyzeteket.

Freddie Oversteegen egy 1945-ös fotón (Fotó: Remi Dekker)
Freddie Oversteegen egy 1945-ös fotón – Fotó: Remi Dekker

Aztán kitört a háború, az Oversteegen család pedig ott segített, ahol tudott. Már a harcok előtt is litván menekülteknek adtak szállást a lakóhajójukon, később pedig, már a költözés után egy zsidó házaspárt bújtattak, így a két lány – Truus 16, Freddie 14 éves volt ekkor – sokat megtudhatott arról, hogy mi is zajlik körülöttük valójában.

Egy este aztán egy kalapos férfi kopogtatott az ajtón, és megkérdezte, beszélhet-e a lányokkal és az anyjukkal. Az volt a kérdése, hogy Truus és Freddie anyja hozzájárulna-e, hogy a lányai csatlakozzanak a holland ellenálláshoz. Mivel akkor már a németek járőröztek a környéken és gyakran vittek el lakókat az otthonaikból, a lányok anyja belement a dologba, így hamarosan megkezdődött a kiképzésük. Megtanultak lőni, a környező erdőkben navigálni és hasonlókat. Összesen hét lány került így az ellenállók közé, köztük Hannie Schaft, akit három héttel a háború vége előtt lőttek agyon, és akiről A vörös hajú lány című film is készült.

Míg Hannie az ellenállás újságját terjesztette és kollaboránsok után nyomozott, az Oversteegen testvérekre más feladat hárult. Truus, az idősebb testvér a környéken még üzemelő elegánsabb bárokat járta, ahol náci tisztekkel vagy ismert kollaboránsokkal kezdett flörtölni. Ha a csapda sikeresnek bizonyult, Truus egy közeli erdőbe csalta a célszemélyt, miközben Freddie egy közeli rejtekhelyről biztosította a környéket és szemmel tartotta nővérét.

Az erdőben andalgó pár ezután nem sokkal Truus egy arra járó ismerősébe “botlott”, aki természetesen szintén az ellenállás embere volt. A megbeszélt szerepek szerint az illető ilyenkor leszidta Truust, akinek nem lenne szabad arrafelé kóborolni, pláne egy idegennel. A zavarba hozott kollaboráns ilyenkor rendszerint elnézést kért, és igyekezett a lánnyal együtt minél hamarabb eltűnni a helyszínről. Azonban az erdőből már sosem jutott ki, az arra járó ellenálló ugyanis ilyenkor egyszerűen lelőtte. A holttesteket az erdőben temették el, azonban a lányokat ilyenkor nem engedték a közelbe, hogy megkíméljék őket a látványtól.

Truus és Freddie Oversteegen (Fotó: Wikipedia)
Truus és Freddie Oversteegen – Fotó: Wikipedia

Hannie Schafttól eltérően az Oversteegen testvérek túlélték a háborút, Truus a későbbiekben szobrászként kezdett dolgozni és gyakran szólalt fel különböző fórumokon, míg Freddie családot alapított és két gyereke született. A testvérekről egy-egy utcát is elneveztek 2014-ben.

További cikkek a második világháborúról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top