Aktuális

Óriási a munkaerőhiány a vendéglátásban – nagyon megsínyli a szezon

Súlyos a munkaerőhiány az idegenforgalmi főszezon előtt, mivel a vendéglátósoknak nem éri meg itthon dolgozni, ezért inkább külföldre mennek...

Külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat idén, ekkora ugyanis a munkaerőhiány. Több helyen azért nem nyitottak még ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat. A hazai vendéglátásból ugyanis Ausztriába, Németországba, Svájcba, Olaszországba, Angliába, Skóciába, és a Benelux államokba vándorolnak dolgozni – írja a Magyar Idők. Ezekben az országokban sokkal magasabbak a bérek, mint nálunk. “Átlagosan száz-százötvenezer forinttal keresnek többet tőlünk nyugatabbra a szakácsok, a külföldi hotelek, vendéglátóhelyek elcsábítják a magyar szakembereket” – mondta a lapnak Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke.

Mint kifejtette, a szakképzést elősegítő Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatai az utánpótlást biztosítják, de ezek a tanfolyamok idén már nem oldják meg a munkaerőhiányt, ráadásul szerinte szükséges lenne előírni, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig csak itthon dolgozhassanak a friss vendéglátósok.

A szakember szerint nagy segítség a magyar cégeknek a vendéglátásban jövőre tervezett áfacsökkentés, ugyanis így több marad a munkáltatók zsebében bérfejlesztésre, úgy véli a kedvezményes forgalmi adó bevezetése már ebben az évben indokolt lenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top