Aktuális

“Minden nap lelőtt egy parasztot” – hírességek megdöbbentő szokásai

A "sztárallűr" nem új keletű dolog, és nem is csak a művészvilágban jól ismert jelenség. Már évszázadokkal ezelőtt is voltak olyan hírességek, akikkel nem volt egyszerű az élet. Összegyűjtöttük a történelem nagyjainak legbizarrabb szokásait.

1. Az elnök, aki csak folyóban fürdött

Az USA 6. elnöke, John Quincy Adams minden reggel meztelenül fürdött a Potomac folyóban, és ebben a szokásában az sem igazán zavarta, hogy sütött-e a nap, vagy éppen ítéletidő tombolt. Egy anekdota szerint az egyik alkalommal rá is fázott e különös szokására, ugyanis egy újságíró ellopta a ruháit, és csak akkor volt hajlandó visszaadni neki, hogy kijöhessen a vízből, ha válaszolt a kérdéseire.

2. A polihisztor, aki nem volt hajlandó aludni

Leonardo da Vincit nem mondhatjuk éppen az alvás szerelmesének, ugyanis naponta három, maximum négy órát volt hajlandó aludni. Időpazarlásnak tartotta a pihenést, ezért napirendjét úgy állította össze, hogy minden négy órában aludt egy félórát, ezalatt a kis idő alatt feltöltődött, majd a többi idejét hasznosabb tevékenységekkel töltötte.

"Minden nap lelőtt egy parasztot" – hírességek megdöbbentő szokásai

3. A meseíró, aki rettegett a tűzhaláltól

Nem is gondolnánk, milyen félelme volt Hans Christian Andersennek. A híres meseíró minden utazásánál egy vastag kötelet vitt magával, mert attól félt, hogy a szállodai szobájában tűz üt ki, és neki menekülnie kell. Arról azonban nem szól a fáma, hogy bármikor is használnia kellett-e ezt az eszközt.

4. A császár, aki még az íróasztalnál is lovagolt

II. Vilmos német császárnak nemcsak a hobbija, hanem a szenvedélye is volt a lovaglás. Annyira megszállottan űzte ezt a tevékenységet, hogy még a szobában sem tudott lemondani róla. Ezért még az íróasztalnál lévő székére is nyerget tett, és azon üldögélt.

"Minden nap lelőtt egy parasztot" – hírességek megdöbbentő szokásai

5. Aki a jeges vizes lábáztatástól várta az ihletet

Miguel de Cervantes író érdekes módszerekkel igyekezett fokozni a kreativitását. Legalábbis úgy vélte, hogy ha írás közben térdig hideg vízbe áztatja a lábát, akkor sokkal frappánsabb ötletek jutnak eszébe. Hogy végül emiatt lett-e annyira sikeres az általa alkotott Don Quijote vagy sem, azt nem tudni.

6. A politikus, aki mániákusan kényszerítette magát a szónoklásra

Démoszthenész ókori görög politikus és szónoknak nemcsak a hivatása volt a szónoklás, hanem a mániája is. Olyannyira komolyan vette ebbéli tevékenységét, hogy szó szerint rákényszerítette magát különböző módszerekkel arra, hogy állandóan gyakoroljon. Ilyen módszere volt az, hogy csak a fejének egyik oldaláról nyírta le a haját, nehogy kimozdulhasson otthonról.

"Minden nap lelőtt egy parasztot" – hírességek megdöbbentő szokásai

7. Az író, aki nem tudott rohadt almák nélkül dolgozni

Friedrich Schiller úgy vélte, hogy az illatoktól lesz ihlete az íráshoz, ezért íróasztalának állandó tartozékául szolgált néhány rohadt alma, amelyekből áradtak a szagok. Bár saját bevallása szerint neki bevált e módszer, a barátait, például Goethét az őrületbe kergette ezzel, ő inkább csak ájuldozott a bűztől.

8. A király, aki az egészség nevében embereket ölt

I. Ottó bajor király elmebaja bizonyított tény, és ennek megfelelően az ő mániája túlment minden határon. Saját bevallása szerint a kredencében lakó szellemek azt javasolták neki, hogy az egészségének megőrzése érdekében minden nap lőjön le egy parasztot. Környezete ezért vaktölténnyel töltötte meg a fegyverét, és a kiválasztott parasztok minden nap eljátszották, hogy meghalnak a lövéstől.

"Minden nap lelőtt egy parasztot" – hírességek megdöbbentő szokásai

9. Az elnök, aki saját magától félt

Abraham Lincoln súlyos depressziótól szenvedett, olyannyira, hogy saját testi épségét is veszélyeztette olykor. Ezért amikor betegsége elhatalmasodott rajta, soha nem hordott magánál sem zsebkést, sem más olyan tárgyat, amellyel a saját életére törhetett volna.

10. Aki még az oxigén helyett is a szivarfüstöt választotta

Winston Churchill szenvedélye volt az alkohol és a szivarozás. Utóbbi nélkül el sem indult sehová, olyannyira nem, hogy amikor a II. világháború alatt repülőgéppel kellett utaznia, még az oxigénmaszkját is úgy alakíttatta ki, hogy azon keresztül is képes legyen füstölni.

"Minden nap lelőtt egy parasztot" – hírességek megdöbbentő szokásai

11. Az író, aki csak fekve dolgozott

Marcel Proust szeretett kényelmesen élni, ezért még akkor sem volt hajlandó felkelni, ha dolgoznia kellett. Mivel délután 4 óráig általában vízszintes testhelyzetben volt, inkább a munkát vitte az ágyba. Az eltűnt idő nyomában című regényét nagyjából fekve írta meg, ennek ellenére sokszor hallotta a környezete tőle, hogy mennyire kifárasztja a munka.

12. A verhetetlen hedonista, aki soha nem tért el a szokásaitól

Krúdy Gyula igazi életművész volt. Nála a nap este kezdődött, amikor is mindig ugyanazt a forgatókönyvet játszotta le. Vacsorájának minden fogását más-más étteremben fogyasztotta el, majd lovas kocsiba ült, és elindult a szokásos éjjeli portyájára, amelynek során az aktuális egyéjszakás kalandját hajtotta fel.

13. A zeneszerző, aki rituális kávézó volt

Beethoven imádott kávézni, minden reggelét ezzel kezdte, de nem akárhogyan. Saját maga főzte a kávéját, és ehhez egy különös rituálét alakított ki. Egyáltalán nem volt mindegy ugyanis számára, hogy a kávésdobozból mely kávészemek kerülnek a csészéjébe, hanem minden alkalommal kiválogatott pontosan 60, szerinte megfelelő szemet, s ezekből készítette el a reggeli napindítót.

14. A fizikus, aki irtózott a kerek tárgyaktól

Nikola Tesla felfedezései és eredményei vitathatatlanok, de a fizikus a mindennapokban igencsak különös ember hírében állt. Mivel valamilyen érthetetlen okból rettegett a kerek tárgyaktól, soha nem lehetett semmi a környezetében, ami ilyen alakú. Akkor sem, ha szállodában szállt meg, sőt a hotelszobáját úgy választotta ki, hogy a szobaszám feltétlenül osztható legyen hárommal.

15. A tudós, aki mindent megevett, ami csak elé került

Charles Darwin nemcsak kutatta az evolúciót, hanem egy furcsa szokásánál fogva minden létező állatot meg is kóstolt, amit csak meg tudott. Így élete során kipróbálta, milyen a bölömbika, a tatu, a sólyom, a párduc, vagy éppen bizonyos rágcsálók húsa.

"Minden nap lelőtt egy parasztot" – hírességek megdöbbentő szokásai

16. A színész, aki a bejárónőn gyakorolta poénjait

Bár Latabár Kálmán minden előadásánál úgy tűnhetett a közönség számára, hogy rengeteget improvizál, a színész valójában nagyon keményen begyakorolt előre minden egyes mozdulatot és szót. Szokása szerint minden poént a házvezetőnőjén tesztelt le, és ha az asszony nevetett rajtuk, akkor az maradhatott az előadásában.

17. Aki csak száz rágás után nyelte le a falatot

Henry James író megszállottan fogyókúrázott élete nagy részében, és a siker érdekében speciális hóbortokhoz ragaszkodott: például minden falatot százszor megrágott, mielőtt lenyelte volna, bár kérdés, hogy a huszadik rágásnál vajon volt-e még egyáltalán mit rágnia.

18. A művész, aki fejen állt, hogy elég kreatív legyen az agya

Igor Sztravinszkij zeneszerző sok más művészhez hasonlóan szintén azt kutatta, hogyan tud a legjobban ihlethez és kreativitáshoz jutni. Ő azt találta a legmegfelelőbb módszernek, ha minden reggelét fejenállással kezdi agyserkentés gyanánt.

"Minden nap lelőtt egy parasztot" – hírességek megdöbbentő szokásai

19. A politikus, aki meztelenül üldögélt a természetben

Benjamin Franklin rengeteget tanulmányozta a természetet, és sok időt töltött a szabadban. De nem ám úgy, ahogyan az emberek többsége – ő minden hajnalban teljesen pucérra vetkőzött, és úgy üldögélt órák hosszat a természet lágy ölén.

Még több érdekesség hírességek életéből az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top