Aktuális

“Minden szökés egyfajta segítségkérés” – május 25-e, az eltűnt gyermekek világnapja

Tavaly egy kisvárosnyi gyerek tűnt el Magyarországon, és a számok évről évre emelkednek. Az eltűnésekben ma már nagy szerepet játszik a világháló, és a közösségi oldalakon keresztül is sok mindent ki lehet deríteni a tinédzserekről. A többség gyorsan megkerül, de sokkoló, hogy évente százan végleg eltűnnek. A megoldást a szakemberek szerint otthon kell keresni.

Reményiné Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, és nem mellesleg pszichológus. Ő azt mondja, hogy a gyerekek azért tűnnek el, mert nem ott vannak, ahol megfelelő figyelmet kapnak, ahol a szükségleteik szerint bánnak velük. Ez jelentheti azt, hogy nem a vér szerinti szüleiknél laknak, hanem valamilyen otthonban, ahol nem tudtak beilleszkedni, kötődéseket kialakítani, de jelentheti azt is, hogy a szüleik bántalmazzák őket, vagy egyszerűen csak nem figyelnek rájuk. 

Nagyon sok olyan rosszindulatú felnőtt van, aki anonimitás mögé bújva az interneten keresztül cserkészi be a kamaszokat. Valószínűleg egyszerre rengeteg tini profillal tart kapcsolatot, így könnyen feltérképezi, hogy milyen a gyerek online jelenléte, milyen gyenge pontjai vannak, milyen társaságban mozog, milyen beszélgetésekben vesz részt. Nagyon megemeli a bejelentetett esetek számát, hogy rengeteg gyerek újra és újra útra kel, ami nemcsak azért félelmetes, mert ismét veszélynek teszi ki magát, hanem azért is, mert minden szökés egyfajta segítségkérés. Ha valaki újra elindul, az azt jelenti, hogy nem kapott segítséget, nem történt változás az életében” – mondja a pszichológus.

Miért szöknek el a gyerekek?

Általában a nem elég megtartó közeg az oka, a rendszer, vagy a család, amiben élnek nem elég figyelmes, nem jól gondoskodó. Nem vesz észre valamit, amit pedig fontos lenne megadni a gyereknek. Lehet érzelmi elhanyagolás a háttérben, lehet fizikai vagy szexuális bántalmazás, a szülők vagy a gyerek valamilyen függősége, a szegénység, vagy akár a szülők pszichés állapota. Ezekben az esetekben a  megfelelő szakember bevonásával lehetne javítani a helyzeten, de a legtöbbször eddig nem jutnak el a családok, a kamasz pedig »megoldja« a helyzetet a maga módján: elmenekül.”

fotó:Leéb Ádám
Fotó: Leéb Ádám

Régen kevesebb gyerek tűnt el?

Nehéz összehasonlítani a 80-as, 90-es éveket a maiakkal. Régen talán nem volt divat azonnal bejelenteni, ha egy gyerek eltűnt, jóval nagyobb volt a családokban az ingerküszöb. Ma már veszélyesebbnek tűnik a világ, és vannak szülők, akik a rendőrséget hívják, ha a 16-17 éves gyerek sötétedés után még nincs otthon, és a telefonja sem elérhető. Sokszor semmi baja nincs, egy barátnál vagy családtagnál alszik, csak elfelejt hazaszólni. A gyerekvédelmi rendszer is másképpen működik: nincs mérlegelési lehetőség, ha valaki nem ér időben haza, jelzés megy a rendőrségnek. Egy kisgyereknél nem szabad kitolni a tűréshatárt: egy kisgyerek eltévedése, eltűnése azonnal nagyon veszélyes, és rögtön keresni kell. De a kamaszok is veszélyben vannak: a csellengő gyerekek hamar találnak segítő közeget, olyan felnőtt társaságot, akik kihasználják a tapasztalatlanságukat. A segítségért cserébe prostitúcióra kényszerítik őket (lányokat és fiúkat egyaránt), rászoktatják őket a kábítószerre, és mindenféle bűncselekményben teszik bűnrészessé a gyerekeket” – mondta el az NLCafénak  Reményiné Csekeő Borbála.

A szülők reakciója is különböző, amikor a gyerekük eltűnik: a legjellemzőbb rájuk a kétségbeesés, a megdöbbenés és az aggódás. Amikor azonban megkerül a gyerek, akkor nagyon kevesen keresik meg az eltűnés valódi okát, és még kevesebben igyekeznek változtatni azon. Nehéz elhitetni a szülőkkel azt, hogy a drogfüggő és már kriminalizálódott, minden szempontból »kezelhetetlen« gyerekről sem szabad lemondani, mert mindig van esély arra, hogyha a család működése változik, a gyereknek is több esélye lesz egészséges felnőtté válni.

Az adatok szerint a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében tűnnek el. Budapesten is kiemelkedően magas az ilyen körözések száma. Nem véletlenül: az eltűnések szempontjából az egyik legfontosabb kockázati tényező, hogy a gyerek milyen környezetből érkezett, milyen a család anyagi helyzete, iskolázottsága, és mennyire csábítható. A legtöbbször ezek a gyerekek olyan helyre mennek, ahol tudják, hogy keresni fogják őket, mert nem eltűnni akarnak, csak azt szeretnék, ha jobban odafigyelnének rájuk.

Az Országos Rendőr-főkapitányság  körözési nyilvántartási rendszere szerint tavaly 16 429 14–18 éves fiatal eltűnésében  rendeltek el nyomozást, míg a 14 év alattiaknál 2850 eset fordult elő.
 

Az eltűnt gyermekek világnapja május 25., ezért  vasárnap immár hatodik alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakája programsorozatot. A kampányban 13 város vesz részt, minden helyszínen jótékonysági koncertekkel, családi és gyerekprogramokkal, valamint bűnmegelőzési tanácsadással hívják fel a figyelmet a csellengés veszélyeire. A vasárnapi programokon több mint hatvan együttes és énekes is fellép, a társadalmi célú rendezvényen többek közt olyanok állnak majd színpadra, mint Curtis, Radics Gigi, a Holdviola, Nagy Feró és a Beatrice, a Sugarloaf, a Ladánybene 27, a Belmondo, ByeAlex és a Slepp. Az eseményen 12 ezer világító lufit engednek a magasba, így szeretnék jelezni, hogy minden gyereket hazavárnak.

A világnapot 1983 óta tartják meg Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére minden év május 25-én. 1979-ben ezen a napon tűnt el New York városából egy hatéves kisfiú, Etan Patz, ami óriási sajtónyilvánosságot kapott. Rá és sorstársaira emlékezve indult útjára négy évvel később az eltűnt gyermekek világnapja. Az Egyesült Államokban évente 850 ezer gyermek tűnik el, míg az unió területén évente 250 ezer gyermek eltűnését jelentik be a hatóságoknak. A legtöbben Nagy-Britanniában vesznek el, évente 140 ezer gyermek.
 

Itt olvashatsz még többet csellengő gyerekekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top