Aktuális

Népszavazást akarnak az életveszély miatt aggódó kéményseprők

Közel kétszázan veszíthetik el a munkájukat és rengetegen kerülhetnek életveszélybe vagy halhatnak meg az új szabályozás miatt.

Július 1-jétől kizárólag kondenzációs kazánokat lehet engedélyezni, illetve beszerelni. Ezt a szakemberek is támogatják, ellentétben azzal, hogy ugyanettől az időponttól kezdve a kéményeket már nem évente, csak kétévente kellene ellenőriztetni. Ez rendkívül kockázatos lehet, mert növekedhet a szén-monoxid-mérgezés okozta halálesetek száma, ezért a kéményseprők népszavazást kezdeményeznek – írja a Népszava.

Az új szabályozás miatt ráadásul közel 160-180 kéményseprő veszítheti el a munkáját abból a 950-ből, akik jelenleg ebben a szakmában dolgoznak Magyarországon.

A kéményseprők éppen ezért még ebben a hónapban elkezdhetnek aláírást gyűjteni egy népszavazási kezdeményezéshez, melyben a következő kérdésre válaszolhatunk majd: “Egyetért-e ön azzal, hogy a kormány törvényben biztosítsa a legalább évenkénti kéményellenőrzést, függetlenül a tüzelőberendezés típusától?”

Népszavazást akarnak az életveszély miatt aggódó kéményseprők

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szövetségének elnöke a lapnak úgy nyilatkozott:  azzal egyetértenek, hogy a kéményseprő-szolgáltatás állami kézbe kerüljön, de csak úgy, ha javul, nem pedig romlik a minőségi munka lehetősége. Úgy vélik azonban, hogy a szakmával eddig csak látszategyeztetések történtek. Az elnök szerint az lenne a legjobb, ha egy önálló állami cég végezhetné a kéményseprő-szolgáltatást, nem pedig a katasztrófavédelem, melyet kijelöltek erre.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top