Aktuális

Brutál nagy csalást leplezett le az adóhatóság

Milliárdos adócsalást leplezett le az adóhatóság. A munkaerő-kölcsönző bűnszervezet vezetőit, akik titkos irodát működtetve próbálták a fekete pénzeket elrejteni, őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói.

Őrzésvédelmi, vagyonőri és futárszolgálati feladatokat látott el az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek vezetői több mint ötezer munkavállalón 1,6 milliárd forintot spóroltak, és 870 millió forint áfát csaltak el. A bűnszervezet titkos irodájában profi, külföldi szerverről működő informatikai hálózatot épített ki, így rejtve el a fekete könyvelést.

A munkaerő-kölcsönző cég irányítói az óriási adócsalást alvállalkozó cégek beiktatásával végezték, de még az alvállalkozók alá is további cégeket szerveztek. A dolgozókat bejelentették a munkaerő-kölcsönző cégekhez, de a külön az erre a célra alapított vállalkozásokon keresztül kivették a pénzt, így a munkaerő-kölcsönzők bankszámláin alig volt pénzmozgás.

Nemcsak a munkavállalók utáni adóval és járulékokkal csaltak a bűnszervezet vezetői, az áfát sem fizették be. A készpénzben felvett összegek egy részét fekete, adózatlan, nettó munkabérként borítékban osztották ki, míg a másik részéről a céget irányítók rendelkeztek.

Az adóhatóság 100 pénzügyi nyomozója pénzügyőrökkel és adórevizorokkal együtt Budapesten és az ország hat megyéjében, összesen hetvennégy helyszínen tartott házkutatást, ellenőrzéseket. A vizsgálatokat követően a NAV munkatársai készpénzt, ingatlanokat foglaltak le, bankszámlákat zároltak, eddig több százmillió forint értékben. Húsz embert hallgattak ki költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vétsége miatt. Az irányítást végző házaspárt, két társukat és az informatikai hálózatot kiépítő férfit máris előzetes letartóztatásba helyezték.

(Híradó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top