Aktuális

Gyanús étolajak kerültek a magyar boltokba

Akad olyan étolaj, melynek gyártási helyeként olyan országot jelöltek meg, ahol nem is igazán terem napraforgó.

Gyanúsan olcsó cseh, ukrán, szerb és horvát gyártmányú étolajak jelentek meg az áruházakban, szakértők szerint a Magyarországon előállított termékekhez képest 100-200 forintos árkülönbséget áfacsalással lehet csak elérni – írja a Magyar Nemzet.

A Magyarországon előállított étolaj jellemzően 400-510 forint literenként, míg az említett külföldi termék között akad olyan, amit 309 forintért árulnak. A szakértők szerint rendkívül furcsa, hogy például az egyik terméken Horvátországot tüntették fel gyártóként, ahol gyakorlatilag nem terem napraforgó, amiből étolajat lehet készíteni.

Gyanús étolaj került a magyar boltokba
Bizonytalan hátterű, meghatározhatatlan telephellyel rendelkező külföldi cégek kerültek az étolajak címkéire a vizsgálatot végző csoport szerint. Ez azért gyanús, mert a csalók, kihasználva a határok átjárhatóságát és az ellenőrzés “hihetetlen” hiányosságait, körhintacsalás során beviszik a például Ukrajnában áfamentesen megvásárolt árut Szlovákiába, és onnan Magyarországra.
A gyanús étolajakat forgalmazó egyik hálózat, a CBA kommunikációs igazgatója szerint partnereiket alávetik a kereskedelemben szokásos ellenőrzési eljárásoknak a szerződéskötések előtt. Hozzátette, a szállító nyilatkozik arról, hogy az áthárított áfát a költségvetéssel szemben elszámolja.
A lap által idézett szakértői csoport 2011-ben már feltárt egy hasonló ügyet az amerikai Bunge étolajgyártó kérésére, akkor 2,3 milliárd forintos áfacsalásra derült fény.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top