Aktuális

Isztambuli robbantás: megszólaltak a túlélők

Túlélők mesélnek a hétfő esti isztambuli repülőtéri robbantásról. A merénylők válogatás nélkül lőttek a civilekre, teljes volt a káosz

Negyvenegyre emelkedett a keddi isztambuli robbantások halálos áldozatainak száma szerdán, az incidensnek 239 sebesültje van. A sebesültek közül 109 embert már kiengedtek a kórházból.
A hatóságok eddig 40 holttestet azonosítottak. A kormányzóság adatai szerint a halottak közül 27-en török állampolgárok, valamint 10 külföldi és 3 kettős állampolgár is életét vesztette a lövöldözésekben és a robbantásokban. A továbbra is ismeretlen 4 személyből 3 holttest valószínűleg az elkövetőké.

Az áldozatok közül többen a repülőtéren dolgoztak, a földi kiszolgáló személyzet tagjaként, a jegykezelő pultnál vagy a vámnál. Rajtuk kívül egy taxisofőr és egy biztonsági őr is a halálos áldozatok között van. Szerda délelőtti sajtójelentések szerint legalább két rendőr is van a halottak között. Néhány túlélő mesélt az átélt borzalmakról a RT-nek.

Ahmed Furkan Gurtuna, aki közlekedési rendőrként dolgozik a reptéren, éppen az útlevél-ellenőrző kapunál állt az első robbantás idején.

Láttam, ahogy az egyik terrorista besétál a repülőtérre, egy AK-47-es gépfegyvert tartott a kezében, és azonnal tüzet nyitott a civilekre. A török rendőrség le akarta lőni, de nem sokkal később a férfi mégis felrobbantotta a nála levő bombát” – mesélte.

Isztambuli robbantás: megszólaltak a túlélők

Egy a támadást túlélő női szemtanú arról számolt be, hogy sorra hullottak el mellőle a meglőtt emberek, közülük négyen darabokban hevertek a földön. A támadók válogatás nélkül lövöldöztek a civilekre, a halálra rémült tömeg pedig hiába próbált menedéket keresni – a golyók elől nem menekülhettek. Páran egy reptéri boltban húzták meg magukat.

Isztambuli robbantás: megszólaltak a túlélők

Egy helyi munkás elmondása szerint tíz, egymást követő lövéssel kezdődött a támadás. Nem látta a támadókat, de nem sokkal később meghallotta az első bomba felrobbanását. Majd a másodikat. Ekkor ért ki a csarnokhoz, ami akkor már vérben úszott.

Egy Törökországból tudósító újságíró elmondása szerint hatalmas dráma volt a reptéren, az áldozatok megérkezett családtagjai közül sokan elájultak, mások rémült arccal várták a megölt civilek listáját, a legtöbben sírva várták az információkat.

 Törökországban szerdára nemzeti gyásznapot hirdettek, a zászlókat félárbocra engedték.
A CNN Türk török hírtelevízió ankarai tudósítója, Hande Firat, a televízió élő adásában szerdán azt mondta, hogy a török titkosszolgálat június elején az Iszlám Állam dzsihadista szervezet lehetséges támadására figyelmeztette a hatóságokat és az Atatürk repülőteret. Az értesítő állítólag mind a merénylet helyszínét, mind az elkövetők nevét tartalmazta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top