Aktuális

Újabb pedofíliával vádolt papokat függesztettek fel

Felfüggesztett hivatalából négy olyan papot Lyon érseke, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg – közölte csütörtökön a közép-franciaországi város egyházkerülete.

 Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetője, Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen személyesen is indult rendőrségi vizsgálat a közelmúltban, mert elhallgatott több papi pedofilügyet.

A francia katolikus egyház áprilisban jelezte, hogy mindent olyan pedofilügyet kivizsgál, amelyben papok érintettek, még a múltban történteket is. Philippe Barbarin megígérte, hogy június 30-ig nyilvánosságra hozza a francia püspöki konferencia által létrehozott “független nemzeti bizottság” megállapításait. Ez a testület vizsgálta meg “azon papok eseteit, akiknek helyzete a papi gyakorlat szempontjából problémás érzelmi és szexuális téren a polgári és a kanonikus törvény szempontjából”.

A független nemzeti szakértői bizottság eddig hétszer ülésezett, az üléseket egy világi szakember vezeti, tagjai pedig bírók, orvosok, pszichológusok, szülők.

Lyon érseke ellen, aki 2002 óta tölti be a tisztséget, jelenleg két eljárás is folyamatban van. Az első január végén kezdődött, amikor is a jelenleg a 70-es éveiben járó Bernard Preynat pap beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a Lyon külvárosában rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy “az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket”, ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás miatti panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházmegye több vezetője, köztük a 65 éves Barbarin ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy “2007–2008 táján” értesült a pap “viselkedéséről”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top