Aktuális

Nem állt fel a tanárnő a himnusz alatt, levonták a fizetését

Nem állt fel az ünnepségen a himnusz alatt a középiskolai tanárnő, ezért büntetésből megrövidítették a fizetését. A bírósághoz fordult a méltatlan pénzmegvonás miatt.

A meghökkentő eset még 2013-ban történt, amikor a 63 éves Simizu Hiroko tanárnő az iskola egyik ünnepségén nem volt hajlandó felállni a helyéről, miközben szólt a japán himnusz. A helyi oktatási hatóság fizetése megvonásával büntette, aki emiatt a bírósághoz fordult.

Az oszakai körzeti törvényszék 2016. július 6-án, szerdán elutasította a középiskolai tanárnő beadványát. A bíró érvelése szerint a szóban forgó előírás célja nem az volt, hogy bármiféle ideológiát kényszerítsen az ünnepség résztvevőire, hanem hogy “a ceremóniát zökkenőmentesen bonyolíthassák le és rendet tarthassanak”. A bíró úgy vélte, mivel a tanárnő ülve maradt, “személyes meggyőződését a tisztségviselői fegyelem fölé emelte”.

A tanárnő fellebbez a bíróság ítélete ellen.

Japánban sokan ellenzik a himnusz és a nemzeti zászló előtti tisztelgést. A pacifisták és baloldaliak úgy vélik, ezek a japán militarista múltat dicsőítik.

Az utóbbi években egyébként nem ez az első eset a szigetországban, számos tanár került összetűzésbe az oktatási hatóságokkal hasonló ügyben. Annak ellenére, hogy az igazságszolgáltatás képviselői nem ítélik meg az eseteket egységesen, tavaly a tokiói körzeti bíróság már több millió dolláros kártérítést ítélt meg több pedagógusnak is, akiket amiatt értek szankciók, mert nem voltak hajlandóak elénekelni a himnuszt.

Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly a parlamentben bejelentette, nem csupán az általános és a középiskolákban, hanem az állami egyetemeken is kötelezővé teszik a nemzeti zászló felvonását, és azt, hogy a résztvevők állva hallgassák végig a himnuszt az összes ceremónia idején.

(Kisalföld)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top