Aktuális

Gigamozgósítás Párizsban: több ezer rendőr az utcákon

Óriási rendőri készültség várható vasárnap este a labdarúgó Eb döntőjét követően Párizsban a Champs-Elysées sugárúton. Ha a franciák győznek, elözönlik az utat a hazai szurkolók.

3400 rendőrt és csendőrt mozgósítanak a világ egyik leghíresebb sugárútján. Michel Cadot párizsi prefektus elmondta: “nevezhetjük rendkívülinek az intézkedést, mindenesetre példa nélküli egy ilyen jellegű eseményen”. Szerinte a tömegmozgást nagyon nehéz biztonságosan kezelni. Példaként említette az 1998-as labdarúgó-világbajnokság utáni utcai ünneplést, amikor is egy gépkocsi belehajtott a tömegbe a Champs-Elysées-n, 150-en megsérültek, közülük egy ember bele is halt a sérüléseibe.

A terrorfenyegetettségre és a tömegrendezvényeken rendszeresen feltűnő randalírozókra is fel kell készülniük a hatóságoknak. A rendőrség viszont nem engedélyezte, hogy hétfőn a győztes csapat egy nyitott tetejű busszal végighajtson a sugárúton és onnan üdvözölje a tömeget, ahogy az a franciák 1998-as győzelme után történt.

Az Eb-döntő helyszínéül szolgáló Stade de France nemzeti stadiont 1300 rendőr és csendőr, az Eiffel-torony tövében található 90 ezer férőhelyes szurkolói zónát közel 1400 rendőr biztosítja vasárnap este, a tömegközlekedési járműveken pedig 700 járőr teljesít majd szolgálatot, ami szintén megerősített biztonsági intézkedés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top