Aktuális

Döntött a NOB: ez lett az orosz sportolók sorsa

Döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az orosz sportolók ügyéről. Reggel még úgy tűnt, hogy 386(!) sportolónak nem engedélyezik a szereplést Rióban.

Meghozta döntését a NOB. Vasárnap reggel még nagyon úgy tűnt, hogy 386 orosz sportoló egyáltalán nem indulhat Rióban. Délutánra megszületett a végleges döntés, ennek értelmében:  nem tiltják ki az összes orosz sportolót az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokról.

A NOB végrehajtó bizottsága vasárnap azért ülésezett, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség hétfőn nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, amelyek nyomán azt állapították meg, hogy 2011 és 2015 között, a sportolók doppingolása állami koordináció mellett zajlott.

A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói verseny hamarosan megkezdődik, a hátralévő idő pedig kevés ahhoz, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszander Zsukov ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában.

68 orosz sportoló korábban bejelentett eltiltása azonban továbbra is érvényben van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top