Aktuális

Michelle Obama történelmi beszédet mondott a demokraták nagygyűlésén

Az amerikai Demokrata Párt jelöltállító nagygyűlése zavart és feszült légkörben telik, ezt csak az amerikai first lady tudta enyhíteni, aki a konvenciók történetének egyik legnagyobb hatású beszédét mondta el a philadelphiai konvención.

A demokrata konvenció első napjára finoman szólva is a kaotikus a legmegfelelőbb jelző. Miután a jelöltségért a Hillary Clinton ellen kampányoló vermonti szenátor, Bernie Sanders hívei hangoskodással, sőt pfujolással adtak hangot elégedetlenségüknek, a demokratáknak hirtelen nagy szükségük lett valakire, aki összefogja a nyájat és eléri, hogy a párt többé-kevésbé egységet tudjon mutatni kifelé. Ez azért is vált rendkívül fontossá, mert az amerikai baloldal most épp a feltehetően orosz gyökerű hackertámadást nyögi, amelynek eredményeként a demokrata felső vezetés több tízezer oldalnyi e-mailje szivárgott ki a konvenció előtt, s többek között az is kiderült, hogy a demokraták, élükön a párt azóta lemondott vezetőjével, Debbie Wasserman Schultz-cal, pártatlanság helyett azon ügyködtek, hogy Hillary Clintont hozzák minél kedvezőbb helyzetbe Sanders helyett.

Ekkor érkezett Michelle Obama, aki minden eddigi reakció szerint “ellopta a show-t”, és olyan beszédet mondott, amelyet akár még évtizedek múlva is emlegethetnek, akárcsak Martin Luther King “I have a dream“-beszédét, vagy Ronald Reagan beszédét, amelyben a berlini fal lebontását követelte.

Michelle Obama beszéde egyégesítheti a demokratákat Hillary Clinton mögött.
Michelle Obama beszéde egyesítheti a demokratákat Hillary Clinton mögött.

Michelle Obama saját magát és férjét elsősorban szülőként definiálta, és elmondta, hogy milyen érzés volt, amikor felismerte, hogy milyen hatással lesz két lányukra, amit elnökként és first ladyként csinálnak. De nemcsak saját gyerekei, hanem minden amerikai gyerek jövőjét és életét befolyásolja, amit a tévében látnak az ország vezetőitől. Ezután elmondta, hogy Hillary Clinton személyében olyan elnökjelöltje van a demokratáknak, aki “megérti, hogy elnöknek lenni egyetlen dologról szól: valami jobbat hátrahagyni a gyerekek számára”. Ez egyébként egybevág a Clinton-kampány legújabb tévéreklámjával, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy Donald Trump és uszító hangvételű beszédei rossz példát mutatnak az amerikai gyerekeknek.

Mintha nem is Hillary Clinton, hanem Michelle Obama indulna az elnökségért.
Mintha nem is Hillary Clinton, hanem Michelle Obama indulna az elnökségért.

A first lady egyébként a teljes beszéd alatt egyszer sem mondta ki a republikánus elnökjelölt nevét, azonban oda-odaszúrt Trumpnak olyan mondatokkal, hogy “én olyan elnököt szeretnék, aki megérti, hogy a fontos kérdések nem fekete-fehérek, és nem lehet azokat 140 karakterben summázni”. Ezzel egyértelműen az ingatlanmogul kedvenc közösségi csatornájára célzott.

“A gyerekeinknek el kell magyarázni, hogy ha valaki kegyetlenkedik, vagy másokat zaklat, a mottónk, hogy nem szabad leereszkedni az ő szintjére, hanem felül kell emelkednünk rajta” – mondta a személyes és lendületes beszéd során Michelle Obama.

A first lady párhuzamot vont saját élete és az USA népének kitartása között, amikor olyan emberekről beszélt “akik érezték a kötelek szorítását, a szolgaság szégyenét, a megkülönböztetés fájdalmát, de akik tovább küzdöttek, reménykedtek és megtették, amit meg kellett tenni, ezért lehet az, hogy minden nap egy olyan házban ébredek fel, amelyet rabszolgák építettek. És nézem a lányaimat, két intelligens, fiatal fekete nőt, ahogy a kutyáikkal játszanak a Fehér Ház gyepén” – mondta Michelle Obama, a Wells Fargo Center közönsége pedig üdvrivalgásban tört ki.

 

Hillary Clinton érdemeit sorolva megemlítette, hogy a demokrata elnökjelölt áttörte az ország legfontosabb üvegplafonját. “Hillary Clinton miatt a lányaim és mindannyiunk fiai és lányai számára egyértelmű, hogy egy nő is lehet elnök, az Egyesült Államok elnöke.”

Trumpra visszatérve – bár a nevét továbbra sem mondta ki – Michelle Obama azt mondta, elnökként, “amikor a nukleáris kódok ott vannak az ember kezében, nem szabad elhamarkodott döntéseket hozni, az embernek nem lehet vékony a bőre, és nem vagdalkozhat kénye-kedve szerint”.

Hillary Clintont ezzel szemben a kitartás és a kemény munka szobraként jellemezte, amikor azt mondta: “Hillary Clinton soha semmit nem adott fel az életében. Nem csuklik össze a nyomás alatt és sosem választja a könnyebb utat.” A demokrata jelölt érdemei között kiemelte, hogy karrierje során rengeteget tett a hátrányos helyzetű gyerekekért, a bevándorlók gyerekeiért és azokért, akiknek nincs meg a szükséges anyagi hátterük a felsőoktatásba való bekerüléshez.

Zárszóként ismét Trump irányába szúrt egyet,amikor azt mondta: “Ne engedjük, hogy bárki azt mondja, hogy ez az ország nem nagyszerű, hogy újra fel kell emelnünk, mert ez az ország jelenleg a Föld legnagyszerűbb országa.”

Michelle Obama beszédét széles körben méltatták, a politikai elemzők, de az internetezők is, a Twitteren jelenleg is a legnépszerűbb témák között szerepel. Természetesen Barack Obama maga is megemlékezett a felszólalásról, amikor azt írta: “Egy csodálatos nő csodálatos beszéde. Nem is lehetnék büszkébb, az országunk pedig áldott, hogy ilyen first ladyje lehet. Szeretlek, Michelle.”

 

További cikkek az amerikai elnökválasztásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top