Aktuális

Kecskéket vádolnak természetkárosítással

Forrnak az indulatok Észak-Norfolkban nyolc kecske miatt, akik mit sem sejtenek az egészről. Ők csak legelnek.

Az észak-norfolki hatóságok valószínűleg remek ötletnek tartották, amikor kitalálták – egyébként a világon nem elsőként –, hogy nyolc kecskére, egészen pontosan nyolc Bagot-kecskére – ami Anglia legrégibb kecskefajtájának számít – bízzák a népszerű kiránduló- és tengerparti nyaralóhely, Cromer környéki ormokon a túlburjánzott vegetáció kordában tartását.

A kecskék idén áprilisban rendben meg is érkeztek, és hozzá is láttak a ritkításhoz. Csakhogy a helybéliek szerint túl buzgón és válogatás nélkül tették ezt: lelegelték a védett, ritka vadvirágokat, a virágzó bokrokat és egyáltalán mindent, ami az útjukba került. De a kecske már csak ilyen állat, gyakorlatilag bármit megeszik, ezt eddig is tudtuk róla, csodálkozunk, hogy a helyi hatóságok előtt ez nem volt nyilvánvaló.

Akcióban a vegetációt karbantartó csapat
Akcióban a karbantartó csapat

Sok helybéli, köztük a nyaraltatásban érdekeltek, követelték a természetkárosítás miatt kecskék visszahívását, melyek kezdték teljesen tarra rágni az egykori vadvirágos, tarka réteket. A cromeri önkormányzat végül meghátrált, és elismerte, hogy nem egészen úgy sült el a dolog, ahogy ők tervezték, és a kecskéket más vidékekre deportálják, noha az eredeti tervek szerint novemberig maradtak volna. Magasabb szinten viszont továbbra is úgy vélik, a kecskék bevetése jó ötlet volt, csak kicsit gyorsabban és jobb étvággyal legeltek, mint amire ők számítottak (esetleg megkérdezhettek volna néhány kecsketartót). Viszont sokkal olcsóbb megoldást jelentettek, mint a gépi vegetációirtás.

Forrás: dailymail.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top