Aktuális

Mutasd, hogy eszed a görögdinnyét, és megmondom, milyen jellem vagy!

Vannak ételek, amelyeket sokan egészen eltérő módon esznek. Ilyen a görögdinnye. Lehet, hogy nem is sejtik, ez milyen precíz jellemzést takar. Ennek nem sok köze van az etiketthez, vagy a családi szokásokhoz. Főleg akkor, ha a nagy nyári hőségben egyedül élvezzük a jól behűtött dinnyét. Ahhoz, hogy a jellemzés találó legyen, őszintén be kell vallanunk, hogy szívünk szerint hogyan ennénk.

Természetesen a felsoroltak mindenféle kombinációja lehetséges, hiszen sokszínűek és összetettek vagyunk.

Magok: A legbeszédesebb jellemzés a magokkal kapcsolatos. 1., Aki szisztematikusan kipiszkálja a magokat, az tart attól, hogy a külvilágból káros dolgok férkőznek be az életébe. Könnyen ítélkezik, kritikus, és kontrollálni akarja élete minden területét. 2., Aki csak a nagyobb, látható magokat távolítja el, de a többit simán megeszi, az igyekszik ellenőrzése alatt tartani a környezetét, de nem esik pánikba, ha váratlan helyzet adódik. 3., Aki nem törődik a magokkal, simán lenyeli, akár össze is rágja a magokat, és csak azt köpi ki, amelyik zavaróan nagy, az elfogadó, ösztönös és természetes. Szereti a naturista dolgokat. Általában nem szépíti a dolgokat, őszinte, egyenes ember, élete nyitott könyv. Akkor is felvállalja önmagát, ha ettől nem lesz népszerű. (Valójában a dinnyemag egészséges, mivel szinte az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bőven van benne vas, cink, kalcium és B-vitaminok. Sőt a telítetlen zsírsavak védik az érrendszert, megelőzve a keringési betegségeket.)

Kanál: Itt két verzió is van: 1., Kiskanál = aprólékos, fegyelmezett ember, aki nem siet, mert pontosan tudja, hogy nem marad le semmiről. Gyakran mosolyog magában a többieken, de nem szól semmit. Bár csendes, többször kellene kikérni a véleményét, mert döbbenetesen jól átlátja a dolgokat. 2., Nagykanál = ő az, aki szó szerint nagy kanállal eszi az élvezeteket. Nem törődik mások rosszallásával. Ezt annak köszönheti, hogy ismeri önmagát, és már nem akar megfelelni mások elvárásainak. Többnyire jó kedélyű, életvidám ember.

Mutasd, hogy eszed a görögdinnyét, és megmondom, milyen jellem vagy!

Kés: Itt is többféle módot kell megkülönböztetnünk: 1., Aki felülről lefelé haladva vágja a dinnyét, az mindig logikusan áll hozzá az élet dolgaihoz. Szeretné érteni az összefüggéseket, és zavarja, ha ez nem jön össze. Ilyenkor másokat hibáztat. Nem szokta belátni, hogy az ő nézőpontja is lehet téves. 2., Aki előbb levágja a tetejét, és félreteszi “királyfalatként”, az vérbeli gourmand. Erotikus beállítottságú. Tudja, hogyan kényeztesse a partnerét. Kérdés, hogy ő megkapja-e ezt a partnerétől, mert ha nem, akkor előbb-utóbb félrelép. 3., Aki jobbról balra haladva függőlegesen szeleteli a dinnyét, az vagy balkezes, vagy hajlamos a dolgokat ellenkező módon megközelíteni. Így érdekes, rendhagyó, reformmeglátásai lehetnek. Kérdés, hogy ezt megosztja-e környezetével. 4., Aki balról jobbra haladva függőlegesen szeleteli a görögdinnyét, az szabálykövető. Nem szereti a feltűnést. Nem akar kilógni a tömegből. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs önálló véleménye, csupán ezt nem árulja el senkinek. 5., Aki mindezt úgy teszi, hogy nemcsak a fehér részig jut el, hanem teljesen átvágja a héjat keskeny csíkokra, az merész ember. Mindig mindennek a végére jár. Nem kíméli saját magát és a többieket se. Sokszor nyersen őszinte, mert azt hiszi, hogy így lesz korrekt. De közben sokakat megbánt, és sokan elfordulnak tőle.

Villa: Aki nem ér kézzel a görögdinnyéhez, inkább villát használ, az meglehetősen kényes és finnyás. Nem az etikett miatt “játssza” az arisztokratát, hanem ő így érzi jól magát. Megválogatja, hogy kivel áll szóba – emiatt beképzeltnek tartják. Mindenben a minőségre törekszik. Lehet, hogy kevés ruhája, cipője és táskája van, de azok drágák és márkásak. Gyakran egyedül él, mert ezt az úri stílust nem könnyű elviselni.

Szájjal harapva: Ebben a kategóriában különbséget kell tennünk a dinnyeszelet vastagsága szerint. 1., Ha a dinnye egészen vékony szeletekre van vágva, akkor olyan emberrel van dolgunk, aki remek humorral van megáldva. Közben rendkívül kreatív. Imádja a kínos helyzeteket, amiből sokszor a humorérzéke segíti ki. 2., Ha úgy harapja a majdnem negyedbe vágott dinnyét az illető, mint egy ősember, akkor egy szabályokra fittyet hányó, öntörvényű emberről beszélünk. Lehet, hogy ezt szerethetően teszi, de sokszor gyűlik meg a baja a törvénnyel és/vagy olyan emberekkel, akik meg akarják regulázni őt.

Mutasd, hogy eszed a görögdinnyét, és megmondom, milyen jellem vagy!

Felkockázva-előkészítve: Van, aki nem bajlódik a görögdinnyével. Nem válogat a mély konténerbe hajolva a földes, koszos halomból. Nem cipekedik. Nem bénázik a legnagyobb késsel kettéhasítani, majd felkockázni, kimagozni, stb. Inkább a salátabár pultjánál, vagy előrecsomagoltan, előkészítve veszi meg. Ő az, aki hajlandó többet fizetni, mert megteheti. Vezetőként könnyen delegál. De ha nincs vezetői státusza, akkor se esik nehezére másokra “sózni” a feladatokat. Cseppet sem zavarja, ha emiatt mások finomkodónak tartják, vagy arisztokratikusan elkényeztetettnek.

Kenyérrel: Régen a dinnye nem desszertnek, hanem főételnek számított. Vagyis az volt a “cél”, hogy jóllakjon az ember. Egy ilyen, magas víztartalmú gyümölcsnél – még ha édes is – a kenyér adja a telítettségérzést. Aki tehát kenyérrel eszi, az azon túl, hogy jól akar lakni, egy szerény, hagyománytisztelő ember. Őt nem zavarják össze a modern trendek. Szilárd értékrendje van. Megfontolt, józan, kiegyensúlyozott ember. Sose veszekszik, és gyűlöli a hangos szót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top