Aktuális

Ma macsó szakma, pedig évezredekig nők végezték. Mi az?

Ha van olyan alkoholos ital, aminek egyértelműen macsó imázsa van, az a sör. Ha magunk elé kellene képzelni egy serfőző mestert, valószínűleg egy nagy bajuszú, középkorú férfi jelenne meg a lelki szemeink előtt, amint hunyorogva, elégedett félmosollyal méregeti a habkoronás főzetet.
Ma macsó szakma, pedig évezredekig nők végezték. Mi az?

Azt hihetnénk, hogy a sörfőzés az idők kezdete óta a férfiak dolga volt. A Söráriumban azonban kiderül, hogy ennek pont az ellenkezője igaz. Az első civilizációk óta, hosszú évezredeken keresztül kifejezetten női munkának számított a sörfőzés. Többek között ezt is megtudhatjuk abban a múzeumban, amely idén nyáron nyitotta meg kapuit Szolnok főterén. A sör hatezer éves kultúrtörténetét bemutató Sörárium meglepő dolgokat tár fel a nők és a folyékony kenyér viszonyáról.

A jó háziasszony főztje

A középkori Magyarországon minden falusi háztartás magának készítette a sörét. Ezt hívták “seresszabadságnak”. A sörfőzés az asszony feladata volt. Úgy tartották, hogy a jó háziasszonyt nemcsak a finom ételeiről, hanem a jól sikerült söréről lehet megismerni. Ekkoriban csak azok a férfiak foglalkoztak sörfőzéssel, akiknek nélkülözniük kellett a női társaságot: a szerzetesek.

Magyarországon a sörfőző céhek megjelenése vetett véget a seresszabadságnak. A folyékony kenyér előállítása házimunkából szakmává vált, amit persze azonnal monopolizáltak maguknak a férfiak.

Ma macsó szakma, pedig évezredekig nők végezték. Mi az?

A sör istennője

A sör és a nők kapcsolata olyan szoros, hogy a sumeroknál a sörkészítésnek külön istennője is volt, Ninkaszi. Hozzá kötődik a világ legrégebbi sörreceptje, a Ninkaszi-himnusz, amely részletesen leírja, hogyan készíti el az istennő a sört.

Egy családbarát, korszerű kiállítás

A sok ehhez hasonló gasztrotörténeti érdekességet bemutató Söráriumot könnyű megtalálni, mivel Szolnok főterén, a Városháza épületének alagsorában nyílt meg. A kiállítás a hagyományos tárlat mellett a legkorszerűbb digitális eszközökkel, nagy méretű érintőképernyős asztalokkal, tabletekkel és kinectes mozgásvezérelt játék segítségével, interaktívan mutatja be a sör történetét.

Ma macsó szakma, pedig évezredekig nők végezték. Mi az?

A Söráriumot már csak azért is érdemes felkeresni, mert az elméletet gyakorlat egészíti ki: a múzeumban rendhagyó módon látványsörfőzde is üzemel, ahol élőben figyelhetjük meg a folyékony kenyér előállításának művészetét. A Sörárium vendéglőjében pedig ínycsiklandozó fogások és többféle kézművessör közül lehet választani.

A gyerekeket direkt nekik kialakított játszószoba várja, így a sörmúzeum meglátogatása igazi családi program lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top