Aktuális

A szülőknek meghatározó szerepe van a sportoló gyerekek életében…

Jelen társadalmunk sportoló gyermekének egyre nagyobb szüksége van arra, hogy a szülei tudatában legyenek azoknak a kihívásoknak és nyomást jelentő tényezőknek, melyekkel a sporttal kapcsolatban szembesülnek – különösen a győzelemre irányuló elvárások tekintetében.

Fontos, hogy a szülők ne csak egy hétvégi meccs alapján döntsék el, hogy gyermekük mennyit fejlődött, hanem inkább hosszú távon gondolkozva, az év eleji teljesítményt hasonlítsák össze a szezon végi eredménnyel. Nem csak azért, mert a fejlődés minden képesség esetén egy fokozatos és időigényes folyamat, hanem azért is, mert sosem egyenes ívű. Mindig vannak és jönnek sikeres és kevésbé sikeres időszakok. Legyünk tisztába a lehetőségekkel, elvárásokkal és az esetleges következményekkel. Természetesen ez sokszor nem a gyermek feladata, hiszen ő ezt még nem látja ilyen tisztán és egyértelműen, hanem a szülő és edző felelőssége.

 

Tényleg nem egyszerű a szülők feladata. Sokszor szembesülnek gyermekük kudarcával és már csak a fájdalmat tudják csillapítani, de nem képesek azt eltüntetni, vagy megelőzni a problémát, bármennyire is szeretnék. Segítenének tanácsaikkal, de néha azt érezhetik, hogy a legjobb szándékuk is balul sül el, nemhogy javítanának a fiatal versenyző helyzetén, még rosszabbat is tesznek. A szülői visszajelzés mindig fontos a gyermek számára, éppen ezért az építő jellegű kritika az edző munkáját, így a gyermek gyorsabb fejlődését is segítheti. Figyeljünk a megfelelő időzítésre, akkor adjunk visszajelzést, ha a fiatal nyitott rá, a verseny élménye már lecsillapodott, reálisabban tudja szemlélni önmaga teljesítményét.

A szülőknek meghatározó szerepe van a sportoló gyerekek életében…

Hogyan biztassuk a fiatal sportolót:

  • Igyekezzünk dicsérni az erőfeszítést, az apró előrelépéseket, az önmagához mért fejlődést! Fontos, hogy ez a dicséret minél hitelesebb legyen, ennek érdekében csak azt dicsérjük, amit valóban meggyőződéssel elismerünk.
  • Legyen a dicséret minél pontosabb, konkrétabb! Annál, hogy “igazán jó voltál ma”, sokkal erősebb hatást vált ki, ha egy-egy szép mozdulatot, nagyszerű pillanatot emelünk ki.
  • A dicséret vonatkozzon a gyermek saját teljesítményére, ne hasonlítsuk össze másokkal!
  • A gyermeket egy hiba után megnyugtathatja, ha szüleire pillanthat és azt látja, hogy ők higgadtak, biztatást sugároznak felé.
  • A szülők mintaként szolgálhatnak a konfliktusok kezelése terén is: ha a fiatal sportoló azt tapasztalja, ahogyan szülője türelemmel kezel például egy bírói döntést, akkor ezt a mintát a mintát megtanulja és saját maga is alkalmazni fogja.
 

Gyermek- és fiatalkorban a sportolók többszörösen is függnek a szüleiktől, és nagyon fontos számukra a véleményük, visszajelzésük. A szülők motiváltsága és szerepe gyermekük sportéletében meghatározhatja a fiatalok kitartását, elkötelezettségét és sokszor befolyásolhatja az edzővel való kapcsolatukat is. Egy eredményes versenyző mögött gyakran egy jól működő szülő-edző páros áll.

Gyömbér Noémi sportpszichológus

A szülőknek meghatározó szerepe van a sportoló gyerekek életében…

A Procter & Gamble elkötelezett a gyermekek fejlődésének támogatásában, ezért indította útjára legújabb kampányát, mellyel most a magyar tornászutánpótlás fejlődését kívánja segíteni. A kampány augusztus 24-ig tart. Amennyiben valaki szívesen támogatná a jövő tornabajnokainak felkészülését, most elég, ha a Tesco áruházakban vásárol és a bevásárlólistát úgy állítja össze, hogy a programban részt vevő – többek között Always, Ariel, Gillette, head&shoulders, Jar, Lenor, Oral-B, Old Spice, Pampers – termékekből válogat. A vásárlásból befolyt összegből a Magyar Torna Szövetségen közreműködésével országosan 5 tornászutánpótlás csapat sportolási lehetőségeinek bővítéséhez és fejlesztéséhez járulhatunk hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top