Aktuális

Gyakran megszegik a szabályokat a budapesti taxisok

Megdöbbentő, hány fővárosi taxisnál találnak szabálytalanságokat az ellenőrzések során.

Nem számít egyedinek a felháborító eset, mely néhány nappal ezelőtt történt Budapesten, amikor egy taxis a Sziget Fesztiválról a Margitszigetre vitt egy ír turistát, majd a fuvarért 25 ezer forintot kért. Miután az utas ezt sokallta, a taxis bántalmazta, kifizettette vele a pénzt, majd pedig egy elhagyatott területre vitte és ott kihajította az autójából. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Világgazdaság kérdésére elismerte: hiába a fokozott ellenőrzés, a nyári turistaszezonban gyakoriak a fővárosi taxisok által elkövetett visszaélések.

Három ellenőrzésből kettőnél biztosan találnak valamilyen szabálytalanságot, melyek fajtái változatosak, többek között a kerülő út, az órapörgetés, más tarifa alkalmazása, nyugtaadás elmulasztása, hamis számla kiállítása, pénzvisszaadási problémák, csalások fordulnak elő.

Mivel a BKK nem hatóság, ezért a szabályszegő taxisok ellen legfeljebb bejelentést tehet az illetékes hatóságoknál, illetve visszavonhatja azok taxiállomás-használati hozzájárulását. A hatóságok viszont akár 600 ezer forintra is megbírságolhatják a taxisokat, illetve bizonyos esetekben a jogosítványukat is bevonhatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top