Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Sérült atomerőmű mellől csempészték az élelmiszert

Lebukott az a kínai csempészbanda, amelyik a japán Fukusimából, feltételezhetően sugárszennyezett környezetből származó tengeri élelmiszert importált és dobott piacra.

Az lett gyanús, hogy túl olcsón adták a drága királyrákokat, fésűkagylókat, aztán a kínai nyomozók kiderítették, miért akciós az áru. Kiderült, a csempészek a fukusimai reaktor mellől szerezték az élelmiszereket.

A 2011-es földrengés és cunami idején megsérült fukusimai atomreaktorból nagy mennyiségű radioaktív víz szivárgott a tengerbe, ezért Kína, más országokhoz hasonlóan megtiltotta a tengeri élelmiszerek és mezőgazdasági termékek behozatalát ebből a térségből és további 11 régióból. A tilalom miatt nagyot zuhant az innen származó halászott áru ára.

Az importőr, a kelet-kínai Santung tartományi székhelyű vállalat az elmúlt két évben az egész országban terítette az árut. A szállítmányaik teljes értékét 230 millió jüanra (9,5 milliárd forint) becsülik.

Eddig 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy “tevékenységükkel veszélyeztették a lakosság egészségét”.

Tajvanon tavaly márciusban robbant ki egy hasonló élelmiszerbotrány, amikor az ellenőrzések során 300 tétel tiltott “Fukusima-élelmiszert” találtak hamis eredetmegjelöléssel a piacon, továbbá háromezret pedig a kilungi kikötőben. A helyi hatóságok azt feltételezték, hogy a hamis tokiói címkékkel még Japánban látták el az árukat.

Nem sokkal a tajvani felfedezés előtt Hongkongban kis mértékű sugárszennyezettséget (cézium-137) mértek Japánból importált zöld teákban.

Címlap

top