Aktuális

Hárman bukták az olimpiai aranyat

Három kínai súlyemelő nőt fosztottak meg 2008-as pekingi olimpiai aranyától, mert utólagos doppingtesztjük pozitív lett.

Utólagos doppingellenőrzésnek veti alá a nyolc évvel ezelőtti pekingi olimpián levett vérmintákat. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) a kapott eredmények után három kínai súlyemelőt megfosztott az aranyérmétől, mert pozitív eredményt hozott az utólagos vizsgálat.

Csen Hszie-Hszia a 48 kilogrammosok súlycsoportjában, Liu Csun-hung a 69, Cao Lej pedig a 75 kilósok között lett aranyérmes a 2008-as olimpián, mindannyian a növekedési hormon termelését serkentő GHRP-2 elnevezésű szert használták, Liu mintájában pedig a stimuláns szibutramint is kimutatták.

Vannak még

De nemcsak érmesek éltek a szerekkel, további nyolc pekingi dobogós mintája is pozitív eredményt hozott az ismételt vizsgálatok során, az ő eredményeiket is törölték. Megbukott a fehérorosz Nasztaszja Novikova és a világcsúcstartó Andrej Ribakov, a kazah Marija Kraboveckaja és Irina Nyekraszova, az orosz Hadzsimurat Akajev és Dmitrij Lapikov, az ukrán Natalja Davidova és Olha Korobka.

A 2012-es londoni olimpián levett doppingminták újraelemzése hat érmes, összesen pedig 11 sportolónál hozott pozitív eredményt az IWF júliusi bejelentése szerint. 

Rióban is

A riói olimpia is hozott már doppingesetet a súlyemelőknél: a kirgiz Izzat Artikovot – aki a riói olimpia férfi 69 kilogrammos súlycsoportjában végzett harmadikként – tiltott teljesítményfokozó szer használata miatt fosztották meg a bronzérmétől.

Olvass még a doppingról az NLCafén:

“Bejönnek velem a WC-re is, nézik, ahogy pisilek
Doppinghoroszkóp
Magyar sportoló bukott meg a doppingteszten

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top