Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Új földtörténeti kor kezdődik mostantól

Várhatóan hivatalosan is új földtörténeti korba léphet az emberiség, nem hivatalosan már ötven éve tapossuk az antropocén kort.

Azon munkálkodik a Nemzetközi Rétegtani Bizottság, hogy az ember korszakát, vagyis az antropocén kort felvetesse a földtörténeti korok listájára. Az erről szóló javaslatot már be is terjesztették a Nemzetközi Geológiai Kongresszuson, hétfőn. Amíg a javaslatból valódi kormeghatározás lesz, addig évek telhetnek el, nem hivatalosan már sokan használják a kifejezést. 

Mi az az antropocén? 

Nagyjából mindenki tudja, hogy a geológusok különböző korszakokra osztják a Föld történelmét. Jelenleg a holocén korban élünk, ami tizenkétezer éve kezdődött, az első jégkorszak után. A harmincöt fős szakértői csoportból harmincnégyen úgy vélik, hogy a holocén a 20. század közepén véget ért. Az antropocén fogalmát Paul Crutzen Nobel-díjas kémikus alkotta meg az évezred elején, mert szerinte az emberi tevékenység maradandó változásokat okozott a Földnek, mértéke eléri a természetes hatásokét. 

Az ember okozta hatások közé tartozik a klímaváltozás, a szén, a nitrogén és a foszfor körforgásában bekövetkezett nagy mértékű változás, a műanyag, az alumínium, a betonrészecskék, a szálló hamu elterjedése, a radioaktív csapadék, valamint állat- és növényfajok korábban példa nélküli globális elterjedése.

Mikortól számítjuk? 

Vita van arról, hogy mikor is kezdődött az ember kora. Volt, aki Amerika felfedezését, vagy az iparosodás kezdetét javasolta. A bizottság szerint első atombomba bevetésének ideje, 1945. július 16. kifejező dátum lenne, mert annak hatásai a Föld felszínén világszerte kimutathatók.  

Az antropocén kor fogalmát megalkotása óta rendszeresen használják, hivatalosan azonban csak a Nemzetközi Rétegtani Bizottság (ICS) nevezhet el egy korszakot. 

Címlap

top