Aktuális

Döbbenetes leletre bukkantak a tudósok

Lehet, hogy sokkal korábban kezdődött az élet a Földön, mint eddig gondoltuk? Ha a tudósok sejtése bebizonyosodik, akkor a Marson is kialakulhat az élet…

Az egyik nemrégiben megolvadt területen, a sziklákban apró púpokat fedeztek fel a szakértők. Szerintük megkövesedett mikrobák csoportjáról van szó, olyanokról, amelyek ma sok helyen megtalálhatóak a tengerekben. Még az is lehet, hogy ezek a leletek a legkorábbi életre utaló jelek a Földön. Mindez persze akkor lesz biztos, ha száz százalékig bebizonyítják, hogy a sztomatolit nevű megkövesedett baktériumról van szó. Ha ez kiderül, akkor 220 millió évvel megelőzi a mostani grönlandi lelet az eddig legrégebbinek vélt ausztrál leletet. A szerves fosszíliákat 3,7 milliárd éves kövekben találták Grönlandon, a délnyugati részen lévő Isua szikláiban.

Ez alapján az élet sokkal hamarabb jött létre, mint hittük, mintegy félmilliárd évvel a Föld kialakulása után. Ha pedig ez így van, akkor a Marson is elképzelhetővé válik az élet kialakulása – mondta Martin Van Krankendonk, a Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatója, az Ausztrál Asztrobiológiai Központ igazgatója.

“A lelet arra utal, hogy a Föld már nem egyfajta pokol volt 3,7 milliárd évvel ezelőtt. Olyan hely volt, ahol kivirágozhatott az élet – mondta Allen Nutman, az ausztráliai Wollongongi Egyetem munkatársa, a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője.

A tudósok korábban úgy gondolták, több időnek kellett ahhoz eltelnie, hogy élet alakuljon ki a hűlő  Földön.

“Teljesen más világ lehetett fekete kontinensekkel, egy zöld óceánnal és narancssárga éggel. A táj valószínűleg fekete volt, mert az olvadó láván nem éltek növények, miközben a nagy mennyiségű vas zöldre színezte az óceánt. Mivel az atmoszférában nagyon kevés volt az oxigén, és az okozza az ég kékségét, domináns színe akkoriban valószínűleg a narancssárga volt” – mondta el a szakértő.

Még több tudományos lelet: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top