Aktuális

Egy kísérlettel elsöpörték a gyerekek nemi sztereotípiáit

Hogy néz ki egy orvos? És egy tűzoltó? Vadászpilóta? – Ezeket a kérdéseket tették fel kisiskolás gyerekeknek. Aztán belépett a terembe a hivatások egy-egy képviselője, a kicsiknek pedig leesett az álluk.

Amikor kislány voltam, először énekesnő szerettem volna lenni, később állatorvos. Ha valaki most azt kérdezi, az álmodozásaimat befolyásolta-e, hogy egy adott hivatás képviselőinek többsége melyik nemhez tartozik, biztosan rávágnám, hogy eszembe sem jutott, hiszen a gyerekek nem foglalkoznak nemi sztereotípiákkal.

Pedig dehogynem.

Számos tanulmány szerint, a gyerekek sztereotípiái merevebbek, mint a felnőtteké, aminek valószínűleg az az oka, hogy abszolút értelemben vett szabályokat alkotva igyekeznek megismerni az őket körülvevő világot. Ezeket a sztereotípiákat otthon, a barátoktól és természetesen a médiából tanulják. Ez például azért nagy baj, mert ha nem próbáljuk őket ezekből a keretekből kiszabadítani, akkor abban a hitben nőnek fel, hogy a nemük korlátok közé szorítja őket, nem választhatnak például olyan hivatást, amilyet csak szeretnének. A jó hír azonban, hogy a kisgyerekek formálhatóak.

A rajzold újra a határokat kampány része volt az alábbi kísérlet: gyerekeket kértek arra, hogy rajzoljanak le egy sebészt, egy tűzoltót és egy vadászpilótát, aztán kérdéseket tettek fel nekik a képeikről – például azt, hogy hogy hívják a rajtuk szereplő embert. Összesen 61 rajz készült, s ebből csak öt ábrázolt nőt.

Aztán megkérdezték a kicsiket, hogy szeretnének-e megismerkedni a három hivatás egy-egy igazi képviselőjével. Természetesen lelkes igen volt a válasz. Nézzétek meg, mit szóltak, amikor három olyan ember lépett a terembe, akik eléggé különböztek az elképzeléseiktől:

Forrás: Upworthy

Olvass még a nemi sztereotípiák kioltásáról az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top