Aktuális

Saját maguk építik útjaikat a magyar község lakói

Nagy munkában vannak a nagydobronyiak. A kárpátaljai magyar falu lakói saját és egyesületi forrásokból utcáról-utcára aszfaltozzák le a falut, aminek az egész ukrán média a csodájára jár.

Nagydobrony mindössze csak 15 kilométerre fekszik a magyar határtól, az ukrajnai oldalon. Csak magyarok lakják, mégis Nagydobronyra mutogatnak most szerte Ukrajnában. A nagy médiaérdeklődést az váltotta ki, hogy a nagydobronyiak nem vártak az ukrán kormány útfelújító programjára, hanem saját forrásaikat megtoldva a kapott civil pénzekkel maguk vágtak bele a kubikolásba.

Az augusztus elején indult munkák nyomán Nagydobrony olyan útjaira is aszfalt kerül, amit legutóbb ötven éve vagy épp sosem köveztek le. A munkákhoz a település hosszú távú támogatást kért, és évi hárommillió forintot kapott a “Magyar Kistelepülések Megújulásáért” Civil Közösségtől, közben más szervezetek, egyházak, magánszemélyek csatlakoztak a munkához, amivel tudtak. Traktorral, csákánnyal, pénzzel, ebéddel.

A kistérségi összefogásra felfigyelt az ukrán média, nincs olyan nap augusztus óta, hogy ne kereste volna fel a falut egy-egy forgatócsoport. A helyiek értik a viccet is, Facebookon írják, hogy ha a tisztelt újságíró urak fogtak volna egy lapátot, akkor hitelesebbek lettek volna a tudósítások is. A Nagydobrony Régió Fejlesztéséért csoport oldalán lehet nyomon követni azt is, milyen költségek mellett sikerül végezni a munkát. Talán nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy lényegesen olcsóbban jönnek ki a nagydobronyiak a közösségi aszfaltozással, mint egy útépítő cég.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top