Aktuális

Lelőtte a túrázó pár kutyáját a vadász

Lelőtte egy francia pár kutyáját egy szalkszentmártoni vadász, mert szerinte az vadat űzött. A turisták nem így emlékeznek.

Ellentmondásos történet kezd kialakulni egy lelőtt francia juhászkutya kapcsán, mint ahogy az ilyen történeteknél lenni szokott. A kutyás turista szerint nem volt joga a póráz nélküli kutyát lelőnie a vadásznak, míg a vadász rendszerint azt mondja, hogy vadat űzött az eb, ezért kellett mindenképpen legyilkolni.

Egy francia pár biciklivel túrázik Magyarországon, velük tart két jól nevelt juhászkutyájuk is. Napi 20-30 kilométert tesznek meg átlagosan. Szalkszentmárton határában egy vadász lelövi az egyik kutyát – derül ki a 444-et olvasva. A turisták szerint a kutyától harminc méterre voltak, amikor a fegyver eldördült, a vadász pedig egyből az autóplatóra dobta a kutyát, majd elhajtott. Tehát tudnia kellett a vadásznak, hogy nem kóbor kutyáról van szó, és nem várta meg a tulajdonost, miután lelőtte az állatot, a gazdákat észrevéve inkább elmenekült – ami persze utólag nehezen bizonyítható, ugyanúgy, ahogyan például egy szondáztatás eredménye sem lehet bizonyító erejű, ha éppen nincs tettenérés.

Ellentmondások

Napközben reagált a vadásztársaság is a franciák vádjaira, és állításuk szerint hivatásos vadász lőtte ki a kutyát, mert az “vadat űzött a reggeli órákban egy Natura 2000 besorolású területen”. Fél kilométeres körben nem volt senki, amikor az eset történt, mert a turisták a gát másik oldalán sátraztak. A vadász a lövést követően állítólag rendőrt és tolmácsot hívott a helyszínre, hogy beszéljenek a turistákkal – nyilván azonnal tudta, hogy külföldiekről van szó, mondjuk a bringáik rendszámáról. A történet itt nem áll meg, mert a francia pár tételesen cáfolja a vadásztársaság minden egyes állítását. A lelőtt kutya gazdái ebben az angol nyelvű petícióban kérnek segítséget és igazságot. 

A szabálysértésekről szóló törvény szerint “aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya kivételével – póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el”. De a Vadászati Törvény azt is kimondja, hogy “a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében – a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel – elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el”. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top