Aktuális

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat

Ahol a férfiak elkezdték utánozni a nőket, ott az élet barátságosabb lett. Ahol a fiúk gyorsan hasonulnak a nőkhöz, ott a világ jobb lett. Újabb és újabb dolgokat tanulnak el a nőktől, akiknek már régen nem a Marlboro Man a férfiideál. Formálódik az együttműködés, a bizalom, a tapintat kultúrája akkor is, ha a média lényegesen erőszakosabb képet fest a világról – állítja Bruck Gábor stratéga, a Sawyer Miller Group vezetője.

Bruck Gábor – tanácsadó, társadalomelemző, kampánytanácsadó, a Sawyer Miller Group elnöke

1979-ben szerzett diplomát az ELTE Pszichológia szakán, majd 1991-ben politológusi diplomát a State University of New Yorkon. 1995 óta irányítja a Sawyer Miller Groupot. Társadalmi szervezetek, kormányhivatalok és vállalatok tanácsadójaként dolgozott Magyarországon és az USA-ban. Pszichológusként politikai döntéshozatallal kapcsolatos kutatásokat végzett a State University of New York és MTA Pszichológiai Intézete számára. Publikációi rendszeresen jelennek meg az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon is.

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat

Amikor egy éve beszélgettünk, azt mondta, hogy a nők évszázadába léptünk.

Igen. Még néhány év, és azt hiszem, ez lesz a többségi vélemény. 2009-ben az amerikai Time magazin arra a konklúzióra jutott, hogy a nemek harca lezárult, az eredmény döntetlen. Ez a világ már nem a férfiaké, és nem is a nőké. Ezt a világot az együttműködés, a folyamatos megbeszélés jellemzi. Létrejött az új status quo, amelyben mind a nők, mind a férfiak azt várják, hogy a lehetőségekből és a jó dolgokból azonos arányban részesüljenek. De nézem az elmúlt 7 évet, és nem hiszek a döntetlenben. A nők és férfiak közötti átrendeződés irtózatos ütemben folytatódik.

És ki a győztes?

Az a nem győz, amelyiknek az attitűdje, viselkedése formálja, dominálja az új kultúrát. És nagyon jól látható, hogy a nők győztek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a világ bármely pontján azonnal felismerhető a változás. De azt igen, hogy a 40 évesnél fiatalabb, iskolázott és okos fiúk az élet legfontosabb területein elkezdték utánozni a nőket. És ezek a fiúk megállíthatatlanul és szégyenérzet nélkül nőiesednek.

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat

Milyen jelei vannak ennek?

Kezdjük Amerikával, mert ami ott elindul, az előbb-utóbb megjelenik mindenhol. Ott korábban a nők 3 és félszer annyi házimunkát végeztek, mint a férfiak: hetente 21 órát, míg a férfiak 6 órát. De ma a fiatal fiúk és lányok között nincs különbség, ugyanannyi házimunkát végeznek. Ugyanezek a fiatal apák ugyanannyi időt töltenek a kisgyerekkel, mint az anyák. És senki se csodálkozzon azon, hogy hamarosan tíz és tízmillió férfi lesz háztartásbeli vagy gyesen lévő apuka.

Megszűnik a klasszikus erős, domináns férfiideál?

Abszolút. Nézzük csak meg, hogy kik a mai populáris kultúra hősei! Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger vagy Bruce Willis régen kirohantak a divatból. Az új hős Zac Efron, atletikus, kockás a hasa, és eközben édesen táncol és énekel. Vagy Robert Pattinson zenész, modell, színész, producer. Ő is szép, mintha photoshopolták volna a testét, és a nők szerint rendkívül szexis. Ráadásul finom, érzékeny léleknek tűnik, legalábbis Sylvesterhez vagy Arnoldhoz képest feltétlenül.  

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat

Robert Pattinson

Hogyan jelenik ez meg a hétköznapokban?

A menő városi fiúk elkezdtek kisebb autókkal járni, Fiat 500-assal vagy Mini Cooperrel. Egyszerűen nincs szükségük hatalmas autóra, túlméretezett fallikus szimbólumra. Ugyanezek a fiúk a spánielnél is kisebb kutyákkal járnak, talán azért mert kicsi a lakásuk. De az biztos, hogy amikor egy fiú parányi kutyát sétáltat az utcán, nem tűnik túl maszkulinnak. Most nem a meleg fiúkról beszélek, hanem egy új, nőiesedő kultúráról. A Wall Street Journal szerint ebben a lányos kultúrában már a fiúk is szeretnek vásárolni. Korábban a férfi berohant az üzletbe, elvette, ami kell, és kirohant. Ma nem. Az amerikai férfiak 94 százaléka állítja, hogy neki jól meghatározható személyes stílusa van. Így érthető, hogy sorban nyílnak a férfi boltok, bennük kávézó, bár, könyvesbolt és fodrász. És nyílnak online férfi üzletek, például a Mr. Porter, ahol a kedd és a péntek a leginkább látogatott nap, hiszen ekkor mutatják be az új Givenchy vagy Burberry modelleket. A divatos fiúk annyira szűk farmert hordanak, amelyekbe már a lányok is nehezen bújnának bele. És az sem meglepő, hogy a fiúk a lányokéhoz hasonló táskával vagy szatyorral járnak az utcán.

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat

Testkultúrájukban is feminizálódnak a férfiak?

Nagyon, és ez a nagyvárosokban indult el. Londonban, Párizsban, de már Budapesten is több és több férfi jár kozmetikushoz, masszőrhöz, pedikűröshöz, szoláriumba, stresszoldásra, és egyre többen jógáznak. És akkor még nem beszéltünk a helyes étkezésről. A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat. Hogyan kell törődni magunkkal. A tornateremben is a nőkhöz finomodunk. Ma már kevés férfi rohan, mint a gladiátor. Nem tépjük darabokra a százkilós vasakat, nem akarunk mindenáron győzni, elsőnek lenni. Elkezdtük utánozni a lányokat, megfontoltan kocogunk, nyújtunk, tornázunk azért, hogy sokáig éljünk.

És vajon a nőiesedés jó irányba viszi a világot?

Szerintem igen. Egyébként volt már ilyen. Antropológusok szerint a korai ember gyors nőiesedése kellett ahhoz, hogy 100 ezer év semmittevés után a Homo sapiens eljusson az első eszközhasználathoz, az első barlangrajzhoz, a játék kialakulásához vagy ahhoz, hogy megtartsa az első értekezletet. A feminizálódás, az ember nőies oldalának a kibontakozása mentette meg az embert. Ez tette képessé az együttműködésre.

Ma újra ezt látjuk. Az elmúlt 20 évben, amióta a férfi bátran és nyíltan, szégyenkezés nélkül kezdett el nőiesedni, a világ lényegesen jobb hely lett. Ahol a férfiak elkezdtek hasonulni a nőkhöz, ott az élet nyitottabb lett, barátságosabb, együttérzőbb és érzelmesebb. És azt hiszem, mindannyian boldogabbak lettünk.

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat

Az elmúlt év a világpolitikában is a nőkről szól. A menekültválsággal leginkább Angela Merkelnek kell megküzdenie, Nagy-Britanniában beiktatták az ország második női miniszterelnökét, és várhatóan jön Hillary Clinton is mint az Egyesült Államok első női elnöke. Mindez felgyorsítja a változás folyamatát?

Igen, de tegyük hozzá, hogy ők nem tipikus női vezetők. Három okos nő, akik beléptek a férfiak világába, és győztek. A férfiakat a saját térfelükön verték meg. Én inkább Róma új polgármesterét említem, egy 38 éves ragyogó és fiatal nőt, aki nem annak ellenére győzött, hogy nő, hanem éppen ezért. Vagy gondoljunk a svéd politikára, ahol a kormány fele nő, általában a skandináv országokra, ahol a képviselők 40 százaléka nő, Ők már elég sokan vannak ahhoz, hogy a tényleges női gondolkodás érvényesüljön a politikában. És ez nagyon jó.

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat

Virginia Raggi, Róma polgármestere

A közélet nőiesedése azt jelenti, hogy terjed a hatalom “soft”, lágy formája. A Fortune magazin szerint világ legbefolyásosabb vezetőinek 30 százaléka már nő. Olyan nők ők, akiknek nincs formális hatalmuk, nem osztanak pénzt, sem privilégiumokat. És nincs senki, akit utasíthatnának.

Ilyen vezető Joanne Liu kanadai orvos, aki ott volt Nyugat-Afrikában az Ebola-járvány kitörésekor. A doktornő az Orvosok Határok Nélkül szervezet vezetőjeként képes volt inspirálni, reményt adni és sok ezer orvost, az ápolószemélyzetet cselekvésre késztetni. Az elmúlt évek legborzalmasabb járványát nem kormányok győzték le, hanem ez az orvosnő.

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat
Joanne Liu

Egy másik bátor nő, Ai-Jen Poo, aki millió és millió háztartási alkalmazott (dadus, bejárónő, takarító és kertész) jogaiért küzd. Azért, hogy nekik is legyen rendes bérük, biztosításuk, és a jog őket is megvédje.

Ezek a nők másként vezetnek. Sikerük, befolyásuk alapja semmi más, mint a személyes hitük, tekintélyük és meggyőzőerejük. A hatalom gyakorlásának ez az új formája az együttérzésen, az idealizmuson, az őszinteségen, a teljes nyitottságon alapul. A Fortune Magazin szerint a világ és a legokosabb férfiak ezt az új vezetési modellt a nőktől tanulják el.

Bruck Gábor: A nőktől tanuljuk el, hogyan kell okosan szeretni önmagunkat
Ai-Jen Poo

A magyar politikában ebből az új vezetési modellből nem sok látszódik.

Sajnos nem. De azért van jó jel is. Az Integrity Lab felmérése szerint egyre egyértelműbb támogatottsága van a női miniszterelnök-jelölt gondolatának.

Persze a magyar politikus fiúk ebből nem sokat értenek. Ők olyan kultúrában nőttek fel, ahol a férfiak még a kocsmában verekedtek. A világukat, tudatukat leginkább a győzni szó írja le. Bár a közélet nőiesedése már nálunk is elkezdődött, de ezt persze legutoljára a politikus fiúk veszik majd észre.

Milyen jelek utalnak még a nőiesedésre?

Budapesten van már egy fiatal européer réteg, amelyből nem hiányzik az együttérzés, az együttműködés igénye. Gondolkodásuk nyitott és szelíd, korábban azt mondtuk volna rá: lányos. Ezzel találkozol a Sziget Fesztiválon, vagy a Budapest Maratonon. Elindul 20 ezer fiú és lány, akiknek a verseny, a küzdelem egészen mást jelent, mint a korábbi generációknak. Mérő László írt erről szellemesen. Arról, hogy ez olyan verseny, ahol mindenki nyer. Az egyik, azért mert elindult, a másik, mert végigfutotta a távot, a harmadik jobb időt futott, mint tavaly, a negyedik az első 500 közt végzett. Valahogy ezt a win-win, vagy még inkább a mindenki nyer hozzáállást várhatjuk a nőies kultúrától.  

A média mégis egy erőszakos, nem éppen jó irányban fejlődő világ képét mutatja.

Pedig a kultúránk hosszú ideje szelídül, és ez Magyarországon is így van. Gyerekkoromban a férfiak rendszeresen verekedtek. És késő este nő sehová sem ment egyedül. Ma ez nagyon másként van. Persze az ember nehezen hagyja abba a félést. Talán majd a lányok erre is megtanítanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top