Aktuális

Láthatatlan gyilkos rejtőzik a pincében

A szüret és a borkészítés árnyoldala közé tartozik a mustgázmérgezés, ami minden évben áldozatot követelt eddig. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fokozott figyelemre int.

Bár egyszerűen megelőzhetők lennének a mustgázzal kapcsolatos balesetek, mégis minden évben áldozatot szed a szüreti időszakban a színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, ami zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Tavaly Szekszárdon szedett áldozatot a mustgáz. Védekezni ellene a legkönnyebben a pincék átszellőztetésével és szén-dioxid-érzékelők telepítésével lehet.

A katasztrófavédelem emlékeztet rá, hogy a különböző légzésvédő álarcok a mustgáz ellen nem védenek, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Ellenben javasolják a “gyertyás módszert”, de csak derékmagasság alatt tartott gyertyával. A gyertyaláng csak 14 százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki, viszont tíz százalékos szén-dioxid-koncentráció is eszméletvesztést, kis idő elteltével pedig fulladásos halált okozhat.

A mustgázzal nem érdemes viccelni, ezért aki ezzel kapcsolatos balesetet észlel, hívja a 112-t.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top