Aktuális

Utolsó esélyt kapnak a devizahitelesek

Utolsó mentőövet kaphatnak a korábbi devizahitelesek. A nehéz helyzetben lévő adósoknak a napokban küldenek a bankok ajánlatot tartozásuk lehetséges rendezéséről. Akik nem működnek együtt a hitelintézetekkel, azok ellen megindítják a behajtást.

A hitelintézetek a Magyar Nemzeti Bank ajánlását teljesítik, amikor a napokban 144 ezer devizahitelesnek küldenek levelet. Megoldást kell ugyanis találniuk a késedelmesen vagy már egyáltalán nem fizető ügyfelek részére. Azok ellen az adósok ellen, akik nem működnek együtt a bankkal, megindulhat a behajtási eljárás.

Hogy mennyire lehet sikeres ez az utolsó mentőöv, most még nem tudni. A bankok többsége ugyanis az MNB ajánlását megelőzően számos adósságrendező megoldást kínált a devizahiteleseknek. Javasolták a tőkefizetési moratóriumot, vagyis meghatározott időn át csak a kamatot törlesztette az adós, a futamidő-hosszabbítást vagy néhány hónapos fizetési haladékot is biztosítottak. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatták, ezek a megoldások is csupán átmeneti segítséget adtak az ügyfeleknek. Az eddigi egyetlen igazán sikeres adósmentő akció a bankok szerint az árfolyamgát volt. Ez a védelem egyébként hatvan hónapra szól, így a legtöbb adósnál jövőre vagy 2018-ban lejár.

Ami reményt adhat a családoknak és a bankoknak is, hogy a növekvő reálbérek mellett egyre könnyebb törleszteni a hiteleket. A kamatok csökkennek, ez a törlesztőrészleteket is mérsékli. Az ingatlanpiac fellendülésével a lakásárak emelkednek, így egyre nagyobb az esély olyan áron értékesíteni a jelzáloggal terhelt ingatlant, amelyből rendezni tudják az adósok a korábbi devizahitelüket – írja a Világgazdaság.

Utolsó esélyt kapnak a devizahitelesek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top