Aktuális

Milyen tételekkel kell számolnunk a banki költségeknél?

Az előző cikkünkben beszéltünk arról, hogy a jelzáloghitelnél (más hitelnél is) a banki költségek eltérhetnek. Ahhoz, hogy tudatosan vegyél új otthont, érdemes ezekkel is kalkulálnod. Nem is hinnéd, mennyit lehet spórolni egy kis odafigyeléssel és egy jó döntéssel.

Ezekre biztosan szükséged lesz, tehát ezekkel a pluszköltségekkel biztosan számolj!

Milyen tételekkel kell számolnunk a banki költségeknél?

Értékbecslés
Az ingatlanfedezetre történő hitelfelvétel alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljon a  fedezetül szolgáló ingatlan aktuális forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értéke. A hitelintézeteknek értékbecslést kell készíttetniük annak érdekében, hogy fel tudják mérni, mekkora hitel adható egy bizonyos ingatlanra. Az értékbecslési díj hozzávetőleg 20 és 40 ezer forint között alakulhat ingatlanonként.

Tulajdoni lap, térképmásolat, közjegyzői díj
A hitelfelvételhez szükség van az ingatlan tulajdoni lapjára, családi házak, sorházak esetében térképmásolatra is. A hiteles tulajdoni lap Takarnet rendszerből történő lekérésének egységes költsége 3600 forint, míg a térképmásolaté 3000 forint. Pozitív hitelbírálat és a jelzáloghitel-szerződés megkötése esetén közjegyzői díjat is kell fizetnie az ügyfélnek. Ennek mértékét a jogszabály a felvett hitelösszeg 0,7-1 százalékában határozza meg, vagyis egy 10 millió forintos hitelnél mintegy 70-100 ezer forintos költségtétellel kalkulálhatunk.

Hitelbírálati díj, rendelkezésre tartási díj, pluszköltségek
A hitelintézetek többsége csak pozitív hitelbírálat, vagyis a hitel odaítélése esetén számít fel hitelbírálati díjat, amely a hitelösszeg 1-2 százalékára rúghat. Előfordulhat, hogy a hitelbírálati díjhoz hasonló mértékű folyósítási jutalékot is kell fizetnie az ügyfélnek, azonban nem jellemző, hogy mindkét díj felszámításra kerül. A szakaszos finanszírozású építési hiteleknél a bankok rendelkezésre tartási díjat is felszámolhatnak a még ki nem folyósított hitelösszegre, melynek mértéke szintén 1-2 százalék körül alakul.

Milyen tételekkel kell számolnunk a banki költségeknél?

Lakásbiztosítás
A fedezetül felajánlott ingatlannak biztosítással is kell rendelkeznie, a lakásbiztosítás éves szintű díja 20-30 ezer forint körül kezdődhet.

Lehetnek persze más díjak és kikötések, amelyek bankonként eltérőek, mint például a folyósítási díj, de az igazán számot tévő költségeket, amelyeket a cikkünkben felsoroltunk, tartsd szem előtt.

Keresd meg azt a bankot, ahol ezek a kiadások minimálisak, vagy ahol a bank átvállalja az induló költségek egy részét, vagy akár teljes egészében.

A legfontosabb azonban, hogy ellenőrizd a THM-et! Itt olvashatsz róla bővebben!
Tudj meg többet a jelzálog hitelről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top