Aktuális

Súlyos mustgázmérgezés Pest megyében

Előbb a pince gazdája, majd a segítségére siető szomszéd is rosszul lett a mustgáztól. Végül a tűzoltók segítettek.

300 liter must forrt egy Péteriben található borospincében. Az idős tulajdonos rosszul lett a mustgáztól, szomszédja ugyan kitámogatta a pincéből, de később ő is émelyegni kezdett.

A mentők mindkettejüket kórházba szállították, az idős embert súlyos, a segítségére siető lakót pedig enyhe mustgázmérgezéssel. A helyszínre a monori hivatásos tűzoltókat riasztották, akik légzésvédelem mellett átszellőztetik a pincét.

A mustgáz a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Aki ilyen mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, az oxigénhiányos állapotba kerülhet, ami szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztetett korábban, hogy a különböző légzésvédő álarcok a mustgáz ellen nem védenek. A közismert “gyertyás” módszert ajánlották, de felhívták a figyelmet arra, hogy a gyertyát derékmagasság alatt kell tartani. A legjobb, hogyha megfelelően szellőztetik a pincéket, és felszerelnek gázérzékelő riasztóberendezést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top