Aktuális

Meghallgathatják érmeiket a paralimpikon sportolók

A riói paralimpiai játékokon különleges megoldással kedveskedtek azoknak a látásukban korlátozott sportolóknak, akik érmes helyezést érnek el sportágukban.

A paralimpiai érmeken Braille-írással a Rio 2016 Paralympic Games felirat szerepel, ez azonban nem minden.

Az ötkarikás játékok történetében először a sportolók hallhatják is az érmeket. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a medálokban apró fémgolyókat helyeztek el, amelyeket megrázva jellegzetes hangot adnak ki.

A svéd Maja Reichard és a bronzérme (Fotó: Olympic/Facebook)
A svéd Maja Reichard és a bronzérme (Fotó: Olympic/Facebook)

A bronzéremben 16 acélgolyó található, ez adja ki a leghalkabb hangot. Az ezüstben 20, az aranyéremben 28 golyó került, így az aranyérem a leghangosabb.

Victor Hugo Berbert, az ötletgazda az International Business Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy az új megközelítés személyesebb emléket nyújt a sportolóknak.

Az amerikai Tharon Drake ezüstérmével (Fotó: Olympic/Facebook)
Az amerikai Tharon Drake ezüstérmével (Fotó: Olympic/Facebook)

“Így nem csak a látóknak tudja megmutatni az érmet, hanem azoknak is, akiknek a látásával valamilyen probléma van – magyarázta Berbert. – Ők így megérinthetik az érmet, elolvashatják a Braille-feliratot, és hallhatják is a jellegzetes hangot.”

 

Tania Martins, a 2016-os ötkarikás játékok brand managere a Public Radio Internationalnek nyilatkozva elmondta, a speciális hanghatást a győzelem hangjának nevezik Rióban.

További cikkek Paralimpia 2016 témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top