Aktuális

Új Európa Alapítvány: a tehetségtámogatás 10 éve

Mi a teendő, ha már felismertük a gyermekünkben lévő rejtett képességet? Hogyan segítsük a sport, a művészet vagy a tudomány területén tehetséges fiatalt, hogy a tudása fejlesztéséhez szükséges versenyekre, megmérettetésekre eljusson? Az Új Európa Alapítvány a MOL Tehetségtámogató Programon keresztül 2006 óta folyamatosan segíti az ifjú tehetségeket, hogy valóra válthassák álmaikat. A jubileum alkalmából ismerd meg őket, és szavazz az alapítvány támogatottjaira!
Új Európa Alapítvány: a tehetségtámogatás 10 éve

A tehetség különleges és ritka adomány, de önmagában még nem elég a sikerhez. Egy olimpiai sportoló, híres művész vagy sikeres kutató eredményei mögött tudás, szorgalom, kitartás, elhivatottság és hosszú évek kemény munkája áll. Azért, hogy a tehetséges ember minden erejével az előtte álló célra koncentrálhasson, szüksége van külső segítségre is. Hiszen kevés család tudja saját forrásból megvásárolni a sportfelszerelést vagy a mesterhangszereket, a világversenyekre való eljutás költségeiről nem is beszélve. Az Új Európa Alapítvány – a gyermekgyógyító programok támogatása mellett – 2006-ban a tehetségtámogatást tűzte ki legfőbb céljaként. Az idén jubileumát ünneplő MOL Tehetségtámogató Program olyan 10-18 év közötti fiatal sportolókat, művészeket, tudósokat támogat, akik már bizonyították tehetségüket országos vagy nemzetközi versenyeken. Az alapítvány az elmúlt 10 évben összesen több mint 500 millió forintot osztott szét pályázati úton tehetségtámogatásra.

Az Új Európa Alapítvány legismertebb támogatottjai közt olyan sikeres tehetségeket találunk, mint Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő, Baji Balázs Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó. A művészet területén Felméry Lili balerina, az Operaház magántáncosa, Szabó Ildikó, a berlini Művészeti Egyetemen tanuló csellóművész, vagy a tudományos területen eredményes Szabó Attila fizikus, a Cambridge-i Egyetem hallgatója és Vámi Tamás Álmos fizikus, aki azóta a svájci CERN kutatóközpont munkatársa. Az alapítvány egykori és jelenlegi támogatottjai – sokuk hosszú éveken át – eszközvásárláshoz és utazási költséghez kapott anyagi segítséggel kiváló eredményeket értek el. A fiatalok a pályázatokon keresztül nyert támogatással magabiztosabban és kiegyensúlyozottabban mutattak fel sikereket, és ezzel sajátjukon kívül hozzájárultak környezetük fejlődéséhez, gazdagításához is.

Az Új Európa Alapítvány az évforduló alkalmából a 2006 óta támogatott több mint 4000 fiatal közül jelölteket választott, akik egy közönségszavazáson vesznek részt. A jelöltek saját profiljukon mutatkoznak be, ahol bárki szavazhat szeptember 28-ig az “Új Európa Alapítvány jubileumi arcai”-ra. A legtöbb szavazatot kapott öt tehetség (és öt civil szervezet) nyerheti el a címet és az ezzel járó pénzjutalmat, akik az október 1-jei Tehetségfesztiválon vehetik át nyereményüket, ahol a MOL által szponzorált olimpikonokkal Szilágyi Áronnal, Kozák Danutával és Szász Emesével is találkozhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top