Aktuális

Már biztos, hogy börtönben marad a skálás gyilkos

Másodfokon, jogerősen elutasította az egykori budai Skála áruháznál történt pénzszállítórablás és gyilkosság egyik, húsz évvel ezelőtt életfogytiglanra ítélt elkövetőjének, Bene Lászlónak a feltételes szabadságra bocsátását a Szegedi Törvényszék.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint több ember, egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.

Márciusban a korábban eljáró büntetés-végrehajtási bíró az elítéltet az életfogytig tartó fegyházbüntetésből nem jogerősen feltételes szabadságra bocsátotta, a végzést azonban a másodfokon eljáró törvényszék hatályon kívül helyezte.

Már biztos, hogy nem szabadul a skálás gyilkos

Bene László

Fotó: RTL Klub

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság értékelte az elítélt meghallgatásán előadottakat, a büntetés-végrehajtási intézet – a feltételes szabadságra bocsátást nem javasló – előterjesztését, valamint a komplex, igazságügyi pszichológus bevonásával készült szakértői véleményt is. A vélemény szerint az elítélt esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye, tekintettel arra, hogy személyiségszerkezetében nem következett be olyan mértékű változás, amelynek alapján le lehet vonni azt a következtetést, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni.

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa szerint helytállóan következtetett az elsőfokú bíróság arra, hogy az elítélt erkölcsi értékrendje nem mutat érdemi javulást, és jelenlegi személyiségszerkezete továbbra sem teszi alkalmassá arra, hogy törvénytisztelő életmódot folytasson – áll a közleményben.

A büntetés-végrehajtási törvény előírásainak megfelelően a bíróság rendelkezett arról, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 2017-ben újra megvizsgálják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top