Aktuális

Napi három és fél órát gyalogol, hogy tanulhasson a 69 éves iskolás

Az ősz szakállú Durge minden nap üdvözült mosollyal ül az első padban, és szívja magába a tudományt. Szünetben szívesen focizik az osztálytársaival, azt mondja, ilyenkor szárnyakat kap a lelke.

Durge Kami 69 éves, Nepálban él. Egy átlagos napja a következő forgatókönyv szerint zajlik: reggel fölkel, főz magának valamit, eszik pár falatot, aztán iskolába indul. Egy óra 20 perces sétával jut oda, ami hazafelé kicsit hosszabb, mivel hegynek felfelé visz az út, de a jó kondiban lévő szakállas úrnak ez meg se kottyan.

Durge tíztől négyig van iskolában, és tévedés ne essék, nem tanár, hanem diák ő. Nagyon szegény család sarja, és mivel szüleivel mindig távol élt az iskolától, esélye sem volt arra, hogy rendszeres, formális oktatásban részesüljön. Ő azonban elhatározta, hogy ha törik, ha szakad, be fogja fejezni tanulmányait, és hát az élet úgy hozta, hogy erre most, közel a hetvenhez lett ideje, ereje és lehetősége.

Most tizedikes, és nem meglepő módon ő a legidősebb tanuló az iskolában – a tanárok többségének is simán lehetne az apja. Osztálytársai gyakran szólítják Bajeenek, ami nepáli nyelven nagypapát jelent. Durge bízik benne, hogy példája inspiráló lehet minden korosztály számára.  

Amikor tanítás után hazamegy, megcsinálja a házi feladatát, majd korán nyugovóra tér, mert mint mondja, a teherbíró képessége már nem olyan, mint régen. De annyi biztos, hogy a kitartását és a lelkesedését idős emberek és fiatalok is megirigyelhetnék.

Olvass még inspiráló történeteket idős emberekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top