Aktuális

Tinilányok tanulják a szakmát Szegeden

Szegeden is ingyenes programozó-tanfolyam indult a lányoknak, akik kipróbálhatják magukat a programozásban és a bepillanthatnak a robotika rejtelmeibe is.

Hatalmas hiány van programozókból itthon, és az európai átlaghoz képest nagyon kevés lány választja az informatikusi pályát. Ezen a két dolgon igyekszik egyszerre segíteni egy két éve indult program, ami fiatal lányokat hoz közelebb a programozáshoz. A Skool és az EPAM most indította el szegedi tanfolyamát, ami ingyenes, tízhetes képzést ad a 11 és 13 év közötti lányoknak.

A program szervezői azért is a lányokat választották, mert a 8–18 év közötti fiúk a számítógépes játékok kapcsán már találkoznak a programozással, és gyakrabban választják az informatikát továbbtanuláskor. Ám a lányok érdeklődése, illetve a család vagy iskola orientálása és a fennálló előítéletek miatt nem is gondolnak az informatikusi pályára. Pedig jelenleg 22 ezer betöltetlen állás van ezen a területen, ahol mindkét nem képviselői egyaránt sikeresek tudnak lenni. Magyarországon csupán tizenöt százalék a nők aránya az informatikai alapszakokra felvettek körében, és körülbelül nyolc százalék az infokommunikációs és távközlési szektorban dolgozó nők aránya, addig az unióban ez harminc százalék.

A Skool nevű kezdeményezés 2014-ben indult, lelkes techvállalatok és szakemberek támogatásával. Céljuk, hogy újszerű oktatási formában keltsék fel a fiatal lányok érdeklődését a technológia iránt, hasznos és használható technológiai ismereteket átadva. A programhoz Magyarország vezető IT-vállalatai is csatlakoztak, köztük az EPAM, Magyarország egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége.

A szegedi Skool Klub következő foglalkozása október negyedikén lesz az EPAM Szegedi székházában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top