Aktuális

Hamis növényvédő szerekkel terítették be az országot

Közérdekű bejelentés alapján indította meg vizsgálatát a Nébih. Az ellenőrzés során több mint 2600 kilogramm hamis növényvédő szert foglaltak le. A forgalomba került hamis szerek használata komoly mérgezést okozhat, de az is előfordulhat, hogy a termény károsodik.

A Nébih ellenőrzése alapján kiderült, országszerte kilenc megyében, összesen 24 helyszínen kerülhetett forgalomba a hamis növényvédő szerből. A szakemberek a vizsgált cégeknél több mint 2600 kilogramm hamis növényvédő szert foglaltak le, és további 3000 kilogramm visszahívását rendelték el. A tételek értéke csaknem elérte a 28 millió Ft-ot.

Az ellenőrzések során mintát is vettek a lefoglalt növényvédő szerekből. A Nébih megkereste a készítmények hazai engedélytulajdonosait, akik a minták és a csomagolások ismertető jegyei alapján igazolták, a termékeket nem ők gyártották, és nem is járultak hozzá azok előállításához.

A május óta tartó vizsgálatsorozat eredményeként a hatóság közel 12 ezer hektárnyi termőterület kezelésére elegendő hamisított terméket vont ki a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az érintett cégek több millió forintos bírságra számíthatnak.

A hamisított termékek alkalmazása számos kockázattal jár, hiszen azok egészségügyi hatását nem vizsgálták, használójukra különösen veszélyes lehet. A hamis növényvédő szer használata mérgezést okozhat, melynek ellenszerét sem ismerik a szakemberek. Az ilyen készítmények hatása kiszámíthatatlan, előfordulhat, hogy semmilyen reakciót nem vált ki, de az is, hogy a megvédendő termést jelentősen károsítja, vagy tönkre is teheti. A betakarított termény ismeretlen és kivizsgálatlan szermaradékokat, bomlástermékeket tartalmazhat, és veszélyeztetheti a vásárlók egészségét.

(Nébih)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top