Aktuális

Csalók, függők, dílerek: elképesztő rendőrségi fotók 1920-ból

A portréfotózás egyik legkülönösebb változata a börtönfotó, amit már az 1920-as években nagy odafigyeléssel készített a rendőrség. Különösen izgalmas az ausztrál bűnözőkről készül sorozat, melyeken az alanyok úgy pózolnak a kamerába, mintha csak egy divatfotózáson lennének.

Az 1920-as években a rendőrség számára nem volt megállás, egymás után csukja le a piti tolvajokat és a nehézsúlyú bűnözőket, akikről már akkor rendőrségi fotók készültek. Sydney rendőrségi központjában különös műgonddal készítették el ezeket a felvételeket, csak 1910 és 1930 között több mint 2500 ilyen börtönfotó született. A rács mögé küldött bűnözők között rengeteg elképesztő, Al Capone vagy Bonnie és Clyde  alakjához hasonló figura is megjelent, akiknek nemcsak élettörténete, de megjelenése és arcvonásai is beszédesek voltak. Dana Keller amerikai művész ezek közül a rendőrségi fotók közül választott ki párat, hogy egy speciális színes technika segítségével újra feldolgozza, megjelenítse őket.

Ópimfüggők és dílerek: rendőrségi fotók 1920-ból

 Walter Smith betörőként kereste a kenyerét, 1924 decemberében azonban a rendőrség gyorsabb volt nála, elcsípték, miután betört egy házba, és vitt (volna) mindent, ami mozdítható. Hat hónap kényszermunkára ítélték.

Ópimfüggők és dílerek: rendőrségi fotók 1920-ból

 Sydney Skukerman zsidó emigráns sikkasztás és csalás vádjával került rács mögé, hamis csekkjeivel nagyon sok kereskedőt megrövidített. 18 hónap kemény fizikai munkával büntették.

Ópimfüggők és dílerek: rendőrségi fotók 1920-ból

  Sidney Patrick Kelly egyike volt a legtöbbször letartóztatott bűnözőknek, aki illegális kaszinóinak köszönhette hatalmas vagyonát. Ez a fotó 1924 júniusában készült róla. Mindössze 48 évet élt, holttestét a villájában találták meg.

Ópimfüggők és dílerek: rendőrségi fotók 1920-ból

 Philip Henry Ross csalóként került be a történelembe, ő doktornak adta ki magát azért, hogy droghoz juthasson. Vegyészeket csapott be azért, hogy kokaint szerezzen. Sokáig nem tudtak rábizonyítani semmit sem, ám a végén annyira rácsúszott a kokainra, hogy feladta magát a rendőrségen. 

Ópimfüggők és dílerek: rendőrségi fotók 1920-ból

William Stanley Moore morfiummal, ópiummal és kokainnal kereskedett, amire az 1920-as években hatalmas volt a kereslet. 38 éves volt, amikor rács mögé került. 

forrás: the vintage news

Még több bűnöző az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top