Aktuális

Tényleg abbahagyják az iskolát a 16 évesek

Negyvenkétezer 16 éves gyerek hagyta abba az iskolát, amióta lecsökkentették a tankötelezettség korhatárát. A kiábrándító adat egy belső használatra készült minisztériumi jelentésből származik.

A 168 óra jutott hozzá ahhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára készült, belső jelentéshez, ami rávilágít, milyen eredménnyel járt tankötelezettségi korhatár csökkentése. A vizsgálatból kiderül, hogy összesen 42 254 fő morzsolódott le a 2014–2015-ös tanévben az oktatási rendszerből, a legtöbben azért, mert elmúltak 16 évesek és már nem kötelező számukra az iskolába járás.

Egész pontosan

  • 1852 tanuló szakította félbe szakközépiskolai tanulmányait szakképesítés megszerzése nélkül,
  • 2818 diák hagyta abba a szakiskolai tanulmányait  a képzettség megszerzése nélkül,
  • 25 146 szakították félbe tanulmányaikat saját döntés alapján, ők 16 év felettiek, nem tankötelesek,
  • 8123 gyerek tanulói jogviszonya szűnt meg igazolatlan hiányzás miatt, ők is 16 év felettiek,
  • 1759 diáknak nem sikerült az évfolyamismétlés, de közben elmúltak 16 évesek,
  • 888 gyerek a felső korhatár miatt hagyta abba az iskolát,
  • 494 diákot pedig kizártak.

A minisztériumi felmérés nem tagadja, hogy a tankötelezettségi korhatár leszállítása áll a kijózanító számok mögött. “A tankötelezettségi kor elérése alapvetően hozzájárul ahhoz, hogy a tanulók jogviszonya befejezett (legalább) ISCED 3 végzettségi szint megszerzése nélkül szűnik meg. A második legmarkánsabb tényező az igazolatlan hiányzás miatti kizárás, amely szintén a tankötelezettségi kort elérő fiatalokra jellemző” – idézi a jelentést a 168 óra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top