Aktuális

Jazidi szexrabszolgák kapták idén a Szaharov-díjat

Két olyan emberjogi aktivista is megkapta idén az Európai Parlament Szaharov-díját, akiket korábban elrabolt és szexrabszolgaként tartott fogva az ISIS.

Nadia Murád és Lamija Aji Basár jazidi emberi jogi aktivisták kapták idén Európai Parlament (EP) Szaharov-díját, amivel a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelmüket ismeri el a szervezet.

Két volt szexrabszolgát díjazott az EU

Az Irakban élő kisebbség, illetve a szexrabszolgaság áldozatául esett nők jogaiért küzdő Nadia Murád és Lamija Aji Basár azok közé a nők közé tartoznak, akiket az ISIS terrorszervezet fegyveresei 2014-ben elraboltak és rabszolgasorba kényszerítettek. A két nővel az utolsó körig versenyben volt a díjért még Can Dündarn, a Cumhüriyet című kormánykritikus török lap volt főszerkesztője, és Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok mára betiltott törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek a korábbi elnöke.

Az 50 ezer euróval járó díjat az uniós parlament decemberi plenáris ülésén adják majd át a kitüntetetteknek.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta ítélik oda minden évben annak, aki kiemelkedő erőfeszítéssel védelmezi az emberi jogokat, a demokráciát és a gondolatszabadságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top