Aktuális

Sztrájkba lépnek a szociális dolgozók decemberben

Országos sztrájkot hirdetett a szociális dolgozókat összefogó szakszervezet. Harminc százalékos béremelést és plusz egy fizetett szabadnapot szeretnének.

Azonnali harmincszázalékos béremelést és egy plusz szabadnapot szeretne a szociális ágazatban dolgozóknak a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), ezért december 5-re országos, kétórás sztrájkot hirdet. Céljuk, hogy január elsejétől harminc százalékkal nőjön a szociális ágazatban dolgozók bére, illetve legyen számukra fizetett szabadnap november 12-e, a szociális munka napja

Nehéz munkaerőt találni havi nettó 110 ezer forintért
Nehéz munkaerőt találni havi nettó 110 ezer forintért

 Indoklásuk szerint tarthatatlan a helyzet a szociális ágazatban. Hatalmas a munkaerőhiány, az alacsony bérek miatt alig lehet új munkaerőt találni. Akik az ágazatban maradnak, azok napi 10-12 órát dolgoznak havi nettó 110 ezer forintért, mindezt több diplomával, csupán hivatástudatból. A szakszervezet szerint, ha sürgősen nem változik a helyzet, rövid időn belül ellátási nehézségek lesznek a szociális ágazatban, ennek jeleit több területen már most is tapasztalni lehet.

Az MKKSZ a december ötödikei munkabeszüntetéssel azt szeretné elérni, hogy a kormány mint a terület legnagyobb munkaadója üljön le velük tárgyalni. Az azonnali 30 százalékos béremelés csak a jelenlegi dolgozók megtartására alkalmas, további béremelés kell a közel 10 százalékos munkaerőhiány visszapótlására.

Update:

Reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szakszervezet sztrájkbejelentésére. Természetesen nem ígérnek semmit, csak homályosan utalgatnak egy esetleges béremelésre. Felidézik, hogy 2014-2016 között bruttó 24 ezer forinttal emelkedett az átlagbér az ágazatban, és emlékeztetnek, hogy a kormány nagyon elkötelezett, hogy megbecsülje az ágazati dolgozók munkáját. Közölték azt is, hogy a jövő évi béremelés fedezete szerepel a 2017-es költségvetésben. Persze a béremelés mértékét elfelejtették megemlíteni az MTI-nek küldött közleményben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top