Aktuális

Bukhatják a cafeteriát az iskolai dolgozók

Sok iskolai dolgozó elveszítheti a béren felüli juttatásokat, mert az iskolák államosítása miatt hamarosan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazottai lesznek.

Azok az önkormányzati dolgozók vihetnek kevesebb pénzt haza, akik hamarosan Klik-alkalmazottak lesznek – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez elsősorban az alacsony keresetű iskolai dolgozókat érinti, mint a portások, takarítók, gondnokok vagy karbantartók. Van olyan budapesti tankerület, ahol már bejelentették: a dolgozók jövőre már nem számíthatnak a béren kívüli juttatásokra.

Az egyik ilyen iskolában a takarítók nyolcvanezer forintot keresnek, e mellé kaptak eddig havi nyolcezer forint cafetériát, Erzsébet utalvány formájában. Nem olyan nehéz elképzelni, hogy ez mekkora csapás, hiszen a fizetésük egytizedétől esnek így el.

Jön az államosítás, megy a cafeteria

A Klik azt közölte, hogy ez nem egységes lépés, tankerületenként változhat, hogy a dolgozóktól elveszik-e a cafetériát, vagy meghagyják. Ugyanis a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról ők maguk dönthetnek költségvetésük függvényében

A Klik szerint egyébként az államosítás szóhasználat téves, mert az iskolaépületek tulajdonosai továbbra is az önkormányzatok maradnak, a tankerületi központok csak a működtetési feladatokat veszik át. Mindezt úgy állítja a Klik, hogy az ingatlanok vagyonkezelő jogai is átkerülnek hozzájuk. Valójában mindent ők döntenek el, ők mondják majd meg, hogy  mi lesz az iskolában, és mi lesz az iskolával, nem az önkormányzat.

Alkalmazottak írták a Klikről

  • Pedagógus voltam 17 évig, a KLIK megjelenéséig. Onnantól fogva nem tudtak érvényes munkaszerződéssel előállni, a régit meg akarták szüntetni. Nem volt papíron munkáltatóm! Az előző munkáltató képviselőjétől minden jogkörét elvették. A tanítani nem akaró, órára nem bejáró tanárok röhögnek a markukba, nincs retorzió. Az oktatás a lelkiismeretes, az előző típusú ingyenélők helyett is dolgozó pedagógusok miatt is működik még, de meddig? Meddig lehet még egy emberről több bőrt lenyúzni? Hitegetni, hülyének nézni? Nekem elegem lett belőle, pályaelhagyó lettem. Engem ne fenyegessenek se fentről, se lentről. Két diplomával ne nézzen le az utca embere, ne köpjön szembe a diák az iskolában, mert megteheti. Minden elismerésem a lelkiismeretes, gyermekeket tanító, oktató kollégáké, akiknek még van hitük.”
  • “A lányom iskolatitkár, 27 éve. Minimálbérért dolgozik, 2010 óta minden pótlékát elvonták, folyamatosan csökkent a fizetése. Az útiköltség-térítéssel hónapok óta késnek, nem utalják a Kliktől. Szerette ezt a munkát, de most jutott el odáig, hogy abbahagyja! Nem tud megélni ennyi fizetésből.   
  • “Gyakornok besorolású pedagógus vagyok. A minősítésemre várok. Eddig 22 minősítési időpontot írtak ki nekem, de ebből 20-at töröltek. Kettő még függőben van. Emiatt kénytelen voltam új portfóliót készíteni, noha még egyszer sem volt lehetőségem vizsgázni. A csúszásból kifolyólag egy teljes évi fizetésemeléstől estem el, ami a 326/2013-as pedagógus életpályáról szóló kormányrendelet szerint megilletett volna. Napról napra megkérdőjelezem, hogy van-e jövőm azon a pályán, amit szeretek, és amit szívből választottam.”

Még több a Klikről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top