Aktuális

Hetekig nem lesz fűtés egy budapesti társasházban

Leállították a gázszolgáltatást egy hatodik kerületi társasházban. Egy gázvezetéket ki kellene cserélni, ám a háznak erre egyelőre nincs pénze.

Múlt hét csütörtök óta nincs sem fűtés, sem meleg víz a budapesti Munkácsy Mihály utca 29. alatt található, ötemeletes, 40 lakásos társasházban – számolt be az atv.hu.

Egy, a társasházban lakó egyetemista lány édesanyja arról tájékoztatta a lapot, hogy a közelmúltban gázvezetékcsere miatt felásták az utcát, és a Főgáz a múlt héten kifüggesztett egy tájékoztatót a házban, mely szerint a munkavégzés miatt átmenetileg szünetelni fog a gázszolgáltatás. A munka során kiderült azonban, hogy a lakóépületen belüli gázvezeték műszaki állapota nem biztonságos, így a cseréig leállították a gázszolgáltatást.

A  lap megkereste a társasház közös képviselőjét is, aki azt mondta, hogy a Google-ben keressenek rá arra, hogy mi az oka a társasházak gázelzárásának. Később aztán továbbította a lakóközösségnek már korábban megküldött tájékoztatóját, mely szerint a gázművek kizárta a társasházat a gázszolgáltatásból, a hibás alapvezeték felújítására pedig már több céggel felvették a kapcsolatot. A munka 3,5-4 millió forintba kerülne, a társasháznak azonban nincs elég pénze a javításra.  Emiatt az összeg előteremtéséhez minden lakástulajdonosnak hozzá kell járulnia, emellett pedig az önkormányzathoz fordulnak pályázaton kívüli támogatásért.

Úgy tudni: a legjobb esetben is még minimum egy hónap, mire a gázszolgáltatást visszaállítják, addig fűtés és meleg víz nélkül maradhatnak a társasház lakói. 

Cikkünk megjelenése után a ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. megbízásából a következő állásfoglalást juttatta el szerkesztőségünkbe:

A FŐGÁZ a gázszolgáltatási üzemszünetről 2016. szeptember 28-án értesítette az érintett társasházat, majd október 27-én ismét figyelem felhívó tájékoztatót helyezett el a lépcsőházban és a lakók postaládáiba arról, hogy 2016. november 10-én, 08.00-15.00 óra között gázszolgáltatási üzemszünet lesz az átkötési munkálatok miatt. Ennek végeztével a telekhatáron belül elhelyezkedő csatlakozóvezetéket (ez a társasház tulajdona!) ismételten csak akkor helyezheti üzembe a FŐGÁZ, amennyiben az a további üzemeltetésre alkalmas műszaki állapotban van a lakók élet- és vagyonbiztonságának megőrzése érdekében. A csatlakozóvezeték műszaki állapotát tömörség méréssel (nyomáspróbával) ellenőrizzük. Ha rendszer nem “gáztömör” állapotú, akkor jogszabályban leírt kötelezettségünk szerint, addig nem állíthatjuk helyre a szolgáltatást, amíg a vezeték műszaki-, biztonsági szempontból nem lesz megfelelő. (A tömörtelenség adódhat a vezetékek rossz műszaki állapotából, vagy azért, mert a zárt lakásokban lévő fogyasztói főcsapok a FŐGÁZ figyelem felhívó tájékoztatóban írt kérése ellenére nyitott állapotban vannak).

A szükséges teendők részleteiről a társasház közös képviselőjét, november 10-én szóban és írásban is tájékoztattuk, ugyanis a telekhatáron belül elhelyezkedő vezetékrendszer a társasház tulajdonában és üzemeltetésében van. Ezért annak biztonságos üzemeltetési feltételeiről, a rendszer megfelelő állapotban tartásáról, illetve esetleges hiba esetén, annak elhárításáról, javításáról a társasháznak kell saját költségén gondoskodnia. A gázszolgáltatás helyreállításával kapcsolatban mostanáig, azaz 2016. november 16-ig, sem a társasház Közös képviseletétől, sem a társasház által esetleg megbízott kivitelező részéről, semmilyen megkeresés nem érkezett Társaságunkhoz.

Társaságunk a gázszolgáltatás mielőbbi helyreállításának érdekében a Budapest VI. kerület Munkácsy Mihály utca 29. szám alatti, gázszolgáltatásból kizárt társasház esetében a maga részéről minden tőle telhetőt elkövetett, és ez után is elkövet. Ennek érdekében a fogyasztók érdekeit és elvárásait szem előtt tartva rugalmasan közreműködünk a gázszolgáltatás helyreállításához szükséges folyamatok zökkenőmentes és legrövidebb átfutással történő lebonyolításában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top