Aktuális

Muszlimok vagyunk, csak semmi pánik! – tánccal küzd az előítéletek ellen három nő

Formabontó módon igyekszik megtörni a muszlimokkal szemben élő sztereotípiákat Amirah Sackett és két társa. Hip-hop-táncosként próbálják megmutatni, hogy ők is olyan modern, fiatal nők mint az ismerőseik. Csak éppen más ruhában járnak.

Amirah Sackett Chicagóban élő táncos, koreográfus. Muszlim nő. 2011-ben alapította meg a Muszlimok vagyunk, csak semmi pánik nevű táccsoportot. A trió szenvedélye a hip-hop és a break tánc, de egy kicsit többet szeretnének, mint megmutatni a közönségnek, hogy milyen jól táncolnak.

A fellépéseiken Amirah először egy rövid előadást szokott tartani a közönségnek arról, miért hordanak a muszlim nők a testük nagy részét eltakaró ruhákat, beszél arról, mi a különbség a tradicionális viseletek között, mi a hidzsáb, a nikáb, az abaya vagy például a burkini.
 
Gyakran szól pár szót a muszlim asszonyok életéről is, akik közül sokan elnyomva élnek, de ez a világ többi részén is igaz a nőkre, nem csak azokra, akik kendővel takarják el a hajukat vagy fátyollal az arcukat. Amirah azt szeretné elérni, hogy minél többet tudjanak az emberek a muszlimokról, s abban bízik, hogy ha sikerül eloszlatnia legalább néhány félreértést, azzal a sztereotípiák lebontásáért is tud tenni. 
 
Az alapok tisztázása után aztán kezdődik a táncelőadás.
 
Muszlimok vagyunk, csak semmi pánik! - tánccal küzd az előítéletek ellen három nő

 

A dolog nagyszerűsége, hogy Amirah egy olyan közös nyelven, a tánc nyelvén próbál szólni az emberekhez, amelyik híd lehet köztük a kulturális különbségek ellenére is. Itt egy hosszabb részlet egy fellépésükből:

És egy új klip, amelynek Amirah tánca a fénypontja:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top